Politică

Ministerul Economiei a prezentat noua procedură de obţinere a autorizaţiilor în comerţ

Potrivit Serviciului de presă al ME, conform modificărilor la Legea cu privire la comerțul interior, antreprenorii din Republica Moldova vor putea deschide o afacere în domeniul comerţului în doar o zi, după depunerea notificării la autoritatea publică locală sau în 15 zile, dacă activitatea acestora implică anumite riscuri pentru viața și sănătatea consumatorilor, perioadă în care autoritățile competente – Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor sau Centrul Național pentru Sănătate Publică – vor efectua investigațiile de rigoare.

”Am ajuns la etapa finală a proiectului privind noua procedură de autorizare în comerț prin notificare. Este o acțiune asumată în Agenda de 100 de zile a Ministerului Economiei și o reformă radicală, cu impact major asupra sectorului comercial din țara noastră. Odată cu implementarea sistemului de notificare, am calculat că antreprenorii vor putea economisi circa 43,3 mln de lei anual. În cel mai scurt timp, urmează să promovăm proiectul în Guvern, apoi în Parlament și în cîteva luni, împreună cu autoritățile publice locale, sperăm să-l implementăm”, a declarat Vitalie Iurcu.

De asemenea, viceministrul Economiei a precizat că scopul acestor amendamente este stimularea activității antreprenoriale, facilitarea lansării noilor afaceri în comerț, prin simplificarea procedurilor de autorizare și eliminarea practicilor de corupție.

În prezent, obținerea unei autorizații în comerț durează peste două luni, iar dosarul depus la primărie conține circa șapte acte permisive, eliberate de diferite autorităţi. Trecerea la sistemul de notificări va permite agenţilor economici interacţiunea doar cu Primăria, care la rîndul ei va transmite, prin ghişeul unic, tuturor instituţiilor informaţii despre noul comerciant. Totodată, eficientizarea procesului va reduce numărul de documente necesare obţinerii autorizaţiei de la 7 la 1 şi reducerea numărului de controale – de la 5 la 1. Toate procedurile vor fi realizate prin intermediul unui software specializat – e-Comerț interior, care va optimiza esențial procesul de inițiere a activității în comerț.

La rîndul său, directorul Programului USAID/BRITE Kelly Seibold a accentuat că facilitarea activității în comerţ este mult aşteptată de mediul de afaceri. ”Businessul va putea folosi timpul alocat anterior obţinerii de autorizaţii pentru activitatea propriu-zisă şi generării de locuri de muncă, remitenţe la bugetul de stat şi în final de creşterea economică. Mai puţină birocraţie şi o transparenţă mai mare va aduce şi îmbunătăţirea climatului investiţional şi va poziţiona Moldova pe poziţii mai înalte în clasamentele economice internaţionale”, a afirmat sursa citată.

Amendamentele la legislație au fost elaborate cu suportul Guvernului SUA prin intermediul Programului USAID BRITE și promovate în cadrul campaniei Update Moldova.

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *