Economie

Ministerul Economiei face precizări referitoare la formarea prețului la gazele achiziționate de la Gazprom

Prețul estimat de furnizare al gazelor naturale la începutul trimestrului patru al anului trecut a fost de circa 204 dolari pentru o mie de metri cubi, cifră la care a făcut referire la momentul respectiv Ministerul Economiei. Ulterior însă Gazprom a confirmat prețul de 181,29 de dolari SUA pentru o mie metri cubi.

Pe parcursul trimestrului Moldovagaz a recalculat acest preț în funcție de valoarea calorică, drept urmare prețul real a fost de 185,34 de dolari în luna octombrie, 183,97 în noiembrie și respectiv 184,31 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi în luna decembrie, se precizează în comunicat. Astfel, prețul mediu al gazului natural livrat de Gazprom în Republica Moldova (malul drept), în trimestrul patru al anului 2015 a fost de 184,39 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi de gaze naturale.

Prețul mediu de procurare a gazului natural pentru anul trecut a constituit 255,98 de dolari SUA per 1000 m3 de gaze naturale.

Potrivit contractului încheiat cu Gazprom, prețul estimat pentru gazele naturale este stabilit trimestrial la 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie și 1 octombrie, în funcție de modificările în prețurile la motorină și păcură și este prezentat de concernul rus, iar prețul final este anunțat către mijlocul trimestrului în derulare.

Adițional, lunar, în conformitate cu termenii contractului, Moldovagaz recalculează prețul estimat pe baza puterii calorice înregistrate în luna de raportare, mai menționează Ministerul Economiei. 

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *