Economie

Ministerul Economiei se laudă cu rezultate JALNICE. Graficul care demontează minciuna despre “creșterea investițiile străine”

COMUNICATUL OFICIAL:

INVESTIŢIILE STRĂINE DIRECTE ÎN ECONOMIA NAŢIONALĂ S-AU MAJORAT DE CIRCA 1,5 ORI

Ministerul Economiei constată o majorare a investiţiilor străine directe în economia naţională, a exporturilor şi importurilor, precum şi o micşorare a cererii de resurse energetice într-o analiză privind Balanţa de plăţi în I semestru al anului 2013, informează MOLDPRES.

Potrivit Direcţiei analiză şi prognozare macroeconomică a ME, analiza balanţei de plăţi pentru semestrul I al anului curent, relevă că intrările investiţiilor străine directe au constituit 177 mln de dolari SUA, comparativ cu 152,6 mln de dolari SUA, în perioada similară a anului 2012. Cea mai mare cotă a acestora a fost alocată în capitalul social – 51,5%. În distribuţia geografică a capitalului social acumulat, investitorilor din ţările UE le-a revenit ponderea majoră – 53,2%, celor din ţările CSI – 11,1%, altor ţări – 35,7%.

Astfel, investiţiile străine directe în economia naţională (în valoare netă) s-au majorat de circa 1,5 ori, comparativ cu perioada similară a anului 2012 şi au constituit 3,5% în raport cu PIB (în semestrul I 2012 – 2,5%). În acelaşi timp, exportul de bunuri s-a majorat cu 7,5%, iar importurile – cu 6,3%. De asemenea, transferurile persoanelor fizice (compensarea pentru muncă şi transferurile efectuate de muncitori) în primul semestru al acestui an, au crescut cu 9,9%, constituind 25% în raport cu Produsul Intern Brut (în semestrul I 2012 – 24,2%).
[…]

Sursa: Moldpres

EXPERȚII DESPRE "PERFORMANȚELE" ALIANȚEI PLDM+PDM de a atrage investiții

În primul semestru al acestui an, nu s-a înregistrat un volum mai mare al investițiilor străine în economia națională, așa cum arată datele Băncii Naționale.

Mihail Poisic, doctor în științe economice pentru noi.md: „Investițiile în economia internă, din primul semestru al anului curent, sînt mai mari decît în 2012, cînd valoarea lor a atins 84 de milioane de lei, dar de 3,5 ori mai mici decît în anul 2008. În prezent, ele se află la nivelul celor din 2011. Prin urmare, nu putem vorbi despre o creștere, ci mai degrabă despre o revenire față de anul 2012”, a precizat Mihail Poisic.

Totodată, situația la acest capitol rămîne în continuare una destul de precară și asta pentru că economia investițională a R.Moldova nu este una atractivă. “Acest fapt este condiționat, în primul rînd, de lipsa unei piețe interne. Avem niște prețuri exorbitante, majorate exagerat. În multe țări europene prețurile la produsele alimentare sînt cu mult mai reduse decît la noi. Corupția la noi rămîne a fi înrădăcinată, există monopol de piață. Bine, acest flagel există și în Rusia sau Ucraina, de exmplu, dar acolo există diferență de prețuri. În Ucraina, bunăoară, prețul la benzină este cu 10% mai mic decît la noi și prețul acesta variază mult doar pe perimetrul unui oraș, pentru că există mai multe companii. La noi prețul este unul ”, a mai opinat expertul.

ANALIZĂ TIMPUL: REZULTATE CATASTROFALE (2009-2013)

Deși Republica Moldova se bucură de unele avantaje competitive, printre acestea numărându-se, potrivit Ministerului Economiei, acordurile cu ţările UE, CSI şi unele ţări balcanice, ce oferă posibilitatea de a livra mărfuri moldoveneşti fără taxe vamale, o reţea dezvoltată de telefonie mobilă şi telecomunicaţii, un regim fiscal preferenţial, întrucât povara fiscală nu se resimte atât de puternic ca în ţările vecine, dar și o forţă de muncă relativ ieftină, fluxul de investiţii directe străine a scăzut dramatic în ultimii patru ani.

Cifrele arată că apogeul investițiilor străine directe (ISD) a fost înregistrat în anul 2008, acestea ajungând la o sumă de 711,5 milioane de dolari, în timp ce anul trecut, investițiile au scăzut drastic de aproape patru ori, adică au atins suma de doar 159,2 milioane de dolari. Mai mult, dacă în perioada anilor 2005-2008 investitorii străini au adus în țară fonduri în valoare de circa 1,7 miliarde de dolari, atunci în următorii patru ani (2009-2012) investiţiile străine s-au cifrat la doar circa 782,9 milioane de dolari. (Figura 1)

CONTINUARE ANALIZEI AICI

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *