Actualitate

Ministerul Educației a decis soarta unicii școli cu predare în limba română din raionul Taraclia

„Vom pregăti clasele pentru 1 septembrie, astfel încât anul de studii să înceapă și în această școală. Doi, împreună cu colegii de la FISM vom elabora devizele de cheltuieli privind reparațiile care urmează să se înfăptuiască în partea unde va fi gimnaziul, inclusiv vom găsi sursele necesare privind proiectarea lucrărilor”, a declarat Valentin Crudu, șeful Direcției Învățământ General, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării

„Școala nu va fi închisă. Este a patra categorie de școli pe care nu putem categoric închide, pentru că închiderea ei ar limita accesul copiilor la educație”, a dat asiguărări secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici.

„Noi am reușit să lămurim toate neclaritățile și astăzi putem spune că vorbim în aceeași limbă. Noi am stabilit un plan într-un calendar pe termen mediu, urmează să facem niște estimări inițiale, dar și să identificăm resurse ca să facem niște proiectări pentru lucrările din gimnaziu”, a declarat directorul executiv al FISM, Mircea Eșanu.

La rândul său, administrația liceului a declarat că timp de doi ani a bătut la ușa autorităților pentru a soluționa problema și chiar dacă abia acum s-au identificat soluțiile, este mulțumită că școala nu va mai risca să fie închisă.

„Problema s-a rezolvat în folosul școlii de la Aluatu. O să existe, o să fie o școală de minune, unde o să vină și o să dorească toți copiii să învețe. Am găsit un compromis”, a declarat directoarea gimnaziului – grădiniță „Dimitrie Cantemir”, Ada Donceva.

Între timp, până vor fi găsite resursele financiare necesare pentru a repara integral școala, unioniștii au lansat o amplă campanie de colectare a fondurilor, pentru ca de la 1 septembrie, elevii să nu mai vadă în clase mucegai sau mobilier distrus.

„S-a înțeles destul de clară ideea că acest strigăt de disperare a venit tocmai din cauza că sunt niște condiții inumane practic acolo, este periculos să activezi. Între timp noi o să asigurăm reparația cosmetică a acestor săli de clasă și acestui hol, până găsim milioanele, până găsim acei bani mari pentru restaurarea integrală a acestei școli”, a declarat președintele Asociației „UNIREA – ODIP”, Vlad Bilețchi.

În gimnaziul – grădiniță „Dimitrie Cantemir” din satul Aluatu, raionul Taraclia își fac studiile 50 de copii, iar de la 1 septembrie curent, ar urma să vină încă 20 de micuți. 

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *