Social

Ministerul Educației a prezentat astăzi Codul de etică al cadrului didactic

Potrivit Ministerului, codul constituie o premieră pentru sistemul educațional din Republica Moldova. Corina Fusu, ministrul Educației a accentuat că elaborarea și aprobarea acestui document constituie una dintre prioritățile Ministerului Educației. „Pe prim plan au fost puse drepturile copiilor – ocrotirea sănătăţii fizice, psihice şi morale a elevilor, excluderea discriminării, asigurarea egalităţii de şanse şi promovarea principiilor educaţiei incluzive, protecţia datelor cu caracter personal ale elevilor etc. Codul vizează atât relațiile cadrelor didactice cu elevii, cât și interacțiunea cu părinții/reprezentanții legali ai copiilor, colegii de muncă și comunitatea locală”. susține ministrul.

Totodată, documentul își propune să elimine traficul de influenţă şi favoritismul în procesele de instruire şi de evaluare, dar și practicile unor profesori de a organiza cu propriii elevi meditații contra unor avantaje materiale. „Considerăm că respectarea normelor Codului de etică va contribui la menținerea unui grad înalt de profesionalism în exercitarea atribuţiilor şi funcţiilor personalului din sistemul de învățământ general şi profesional tehnic, inclusiv va influența pozitiv asupra comportamentului elevilor și părinților”, a precizat Corina Fusu.

Codul de etică al cadrului didactic a fost elaborat de către un grup de experți, la solicitarea Ministerului Educației, în cadrul proiectului PNUD Moldova „Tineri pentru transparența în educație”.

Anatol Gremalschi, membru al echipei ce a lucrat asupra proiectului Codului de etică, consultant PNUD Moldova, s-a referit la contextul și necesitatea elaborării documentului. „Codul de etică pune accent pe obiectivitate, integritate, echidistanță, excluderea favoritismului, oferind totodată oportunități legale și morale pentru a spori gradul participativ al părinților. De asemenea, codul stabilește drepturile și obligațiile cadrelor didactice, încurajându-i pe profesori să discute în mod deschis problemele cu care se confruntă în colectiv și să propună eventuale soluții la ele”, a spus expertul.

Elaborarea codului a fost prevăzută și în Strategia naţională anticorupţie pe anii 2011–2015. 

Codul de Etică al cadrului didactic a fost aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 861 din 07 septembrie 2015 și publicat pe 18 martie în Monitorul Oficial.

Documentul poate fi accesat aici 
(http://www.edu.gov.md/sites/default/files/document/attachments/codul_de_etica_ro_4.pdf).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *