Actualitate

Ministerul Educației cere sancționarea celor care au publicat pe Internet examenul pentru clasa a IX-a

În urma unei cercetări interne realizate de colaboratorii Ministerului Educației, au fost identificați trei candidați de la un liceu din capitală care au fotografiat cu telefonul mobil conținutul testelor și l-au plasat pe rețelele de socializare. Testele elevilor respectivi vor fi anulate.

Ministerul Educației va cere și sancționarea persoanelor responsabile de organizarea examenelor, dacă se va dovedi că au admis sau au favorizat aceste nelegalități, se arată într-un comunicat remis de instituție.

Menționăm în context că, potrivit Codului contravențional, publicarea subiectelor examenului de bacalaureat și/sau a celor de absolvire a ciclului gimnazial, precum și a soluțiilor la acestea pînă la începutul examenului sau pe durata desfășurării lui se sancționează cu amendă.

În cazul persoanelor fizice amenda constituie 50-150 de unități convenționale, adică 1000-3000 lei, în timp ce pentru persoanele juridice – 250-400 de unități convenționale, adică 5000-8000 lei. Amenzi cuprinse între 5000-8000 de lei vor plăti și persoanele cu funcție de răspundere care vor admite astfel de fraude, totodată acestea urmînd să fie private și de dreptul de a deține anumite funcții sau de dreptul de a desfășura anumite activități pe un termen de la 3 luni la un an.

Reamintim că, nici nu au reușit bine să facă cunoștință cu subiectele de examen, că au și postat sarcinile pe internet. Este vorba despre elevii din clasele a IX-a care astăzi au susținut proba la matematică. Aceștia nu au fost intimidați de supravegherea video din sală, iar imaginile au fost postate pe internet, având în vedere că, telefoanele, dar și alte surse de informare sunt interzise.

Pozele, care erau însoțite de mesajul „Help” au fost șterse la scurt timp de la postarea pe Facebook, totuși, un utilizator al rețelei a reușit să facă o captură. Acesta a scris: „Viitorul Moldovei s-a împotmolit în centrele de examen, sărmanii copii strigă disperați după ajutor, sunt pierduți, prăpădiții de ei”.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *