Actualitate

Ministerul Educației reacționează la declarațiile Aureliei Hîncu

Aurelia Hîncu minte fiind şi prost informată, atunci cînd declară că datoriile CRCT „ARTICO” nu au fost stinse. Ministerul Educaţiei, în calitate de organ ierarhic superior al CRCT, în mod responsabil, şi-a asumat obligaţia de achitare a sumelor datorate şi anume 11332082,30 lei datorie, 1780319,43 lei cu titlul de prejudiciu efectiv încasat în acţiunea intentată în insanţa de judecată. Astfel, în mod responsabil, în repetate rînduri, ministerul s-a adresat cu demersuri referitoare la achitarea mijloacelor băneşti din fondul de rezervă, ulterior fiind solicitată rectificarea Legii bugetului, ceea ce a şi fost realizat. Prin intervenţia Ministerului Educaţiei şi a Ministerului Finanţelor, susţinută de Guvern, sumele de bani datorate au fost achitate încă în decembrie 2011.

În aceeaşi ordine de idei, Ministerul informează că lucrările de renovare a CRCT , au fost efectuate în lipsa unui proiect, cu depăşirea devizului de cheltuieli. Suma achitată de Ministerul Educaţieiconstituie tocmai datoriile acumulate peste devizul aprobat. Însăşi contractul a fost semnat nelegal de Aurelia Hîncu şi nu a fost înregistrat corespunzător, iar Centrul a fost indicat în calitate de beneficiar.

Mai mult, putem presupune că Aurelia Hîncu nu cunoaşte că Legea bugetului, aprobată pentru 2012, prevede 8791,7 mln lei pentru lucrările de finisare a Centrului, inclusiv sistemul de încălzire. Menţionăm că şi Legea bugetului pentru 2011, a prevăzut alocarea a 5 mln lei destinate finanţării investiţiilor capitale – reconstrucţia Centrului Republican pentru Copii şi Tineret. Pentru alocarea banilor la capitolul investiţii capitale, solicitarea a fost susţinută în faţa Comisiei parlamentare de către Ministerul Educaţiei.

Ministerul Educaţiei ţine să informeze societatea, inclusiv şi pe Aurelia Hîncu, că, în conformitate cu prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 653 din 06.11.2009, Centrul Republican pentru Copii şi Tineret este în subordinea Ministerului Educaţiei. Conform repartizării atribuţiilor de funcţie, monitorizarea activităţii Centrului revine viceministrului educaţiei, Tatiana Potîng. Aurelia Hîncu a fost angajată prin ordinul ministrului educaţiei (fără concurs!!!) şi, respectiv, a fost în raporturi de muncă cu ministerul, cu toate consecinţele ce rezultă dintr-un raport de muncă. După angajarea în funcţie, salariatul se subordonează anumitor ordine şi reguli interioare. În raporturile de muncă se manifestă atitudini/comportamente de genul: respect faţă de oameni, diplomaţie, disciplină, responsabilitate, etc. „Dragostea” nu se enumeră ca parte componentă obigatorie în raportul „salariat-angajator”. În nici un caz, Aurelia Hîncu nu are temei legal să afirme că „nu sunt în relaţii de muncă cu ministerul, ci activez în cadrul unei persoane juridice separate – Centrul Republican pentru Copii şi Tineret.”

Cu referire la sancţiunea disciplinară aplicată de către Ministerul Educaţiei doamnei Aurelia Hîncu, despre care aceasta a afirmat că ar fi fost una ilegală, Ministerul Educaţiei precizează că componenţa nominală a delegaţiei Centrului pentru deplasare în or. Istanbul, Turcia, în perioada 10 – 17 iulie 2011 a fost aprobată prin dispoziţia ministerului nr. 374 din 29.06.2011. Deplasarea doamnei director Aurelia Hîncu a fost acceptată prin ordinul nr. 648 din 05.07.2011. Modificarea componenţei nominale a delegaţiei, de asemenea, trebuia să fie autorizată de Ministerul Educaţiei. Conform p. 13 al Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 653 din 06.11.2009, ordinele şi dispoziţiile emise de Ministerul Educaţiei sînt executorii pentru toate organele de conducere din învăţămînt. Reieşind din cele expuse, considerăm că Aurelia Hîncu, director al Centrului, şi-a depăşit atribuţiile de serviciu prin modificarea unilaterală a listei delegaţiei, aprobate de minister.

Aurelia Hîncu, nu s-a conformat prevederilor legale în vigoare (Legea privind administrarea şi deetatizarea proprietăţilor publice, art.17) şi nu a valorificat niciodată încăperile destinate activităţilor pentru tineret. Pentru a redresa situaţia,Ministerul Educaţiei a constituit o comisie, din care fac parte, inclusiv reprezentanţi ai Centrului „ARTICO”, Comisiei Parlamentare de profil, Cancelariei de Stat, Ministerului Tineretului, şi Ministerului Educaţiei, care vor selecta ONG-urile active de tineret ce urmează să beneficieze de încăperile disponibile în cadrul centrului „ARTICO”. Deşi iniţierea procedurii de selectare a ONG-urilor trebuia să fie demarată de Centrul „ARTICO”, pînă în acest moment, comisia nu este lucrativă.

Fosta directoare a Centrului „ARTICO” a acuzat neîntemeiat şi neargumentat o posibilă legătură dintre procesele de judecată partimoniale, în care este antrenat Centrul „ARTICO” şi concedierea sa din funcţie. Menţionăm că şi în continuare juristul Centrului urmează să reprezinte în instanţă interesele centrului, neexistînd nici un impediment în acest sens.

Concomitent, Ministerul Educaţiei ţine să informeze, inclusiv pe Aurelia Hîncu, că temeiul concedierii directorului centrului pentru copii şi tineret, în persoana Aureliei Hîncu, a constituit încălcarea gravă a disciplinei de muncă.

În acest context, prin cele invocate, Aurelia Hîncu doar încearcă să se îndepărteze de la abaterile comise venind cu declaraţii fără suport faptic şi probator.

Serviciul de presă al Ministerului Educaţiei 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *