Ultima oră

Ministerul Justiției ar vrea să-i TESTEZE medical pe JUDECĂTORI

Solicitat de IPN, directorul Centrului de resurse pentru drepturile omului CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că acest ordin nu vine să îmbunătăţească sistemul judecătoresc, ci doar oferă o claritate ce presupune examenele medicale.

Verificarea stării de sănătate a candidaţilor la funcţia de judecător şi a judecătorilor în funcţie va fi efectuată de către Comisia pentru verificarea stării de sănătate a candidaţilor la funcţia de judecător şi a judecătorilor în funcţie privind corespunderea pentru exercitarea funcţiei de judecător, din cadrul Dispensarului Republican de Narcologie.

Comisia va fi compusă din 4 membri şi va emite certificatul medical în termen de 10 zile de la data examinării dosarului. Starea de sănătate a candidaţilor la funcţiile de judecător se va verifica până la derularea concursului pentru suplinirea funcţiei de judecător, iar în cazul judecătorilor în funcţie – o dată la 5 ani. Candidaţii examinaţi care nu vor fi de acord cu decizia Comisiei vor fi în drept să depună o contestaţie, costul căreia o vor achita din cont propriu.

Sergiu Ostaf a declarat că prin acest ordine se aduce o claritate în vederea prezentării unui certificat medical, până acum judecătorii prezentau doar o formă medicală, iar acum vor mai trece câţiva medici. „Nu văd că va contribui la activitatea justiţiei”, a specificat Sergiu Ostaf, referindu-se la examenul obligatoriu pentru judecători.

Potrivit ordinului, lista bolilor care nu permit exercitarea funcţiei de judecător cuprinde: tulburări mentale organice; tulburări mentale şi de comportament induse de consumul de substanţe psihoactive; schizofreniile; tulburări delirante persistente; tulburări schizo-afective; tulburări de afectivitate, tulburări anxios-fobice; tulburare obsesiv-compulsivă; tulburări disociative, tulburări de personalitate; epilepsia cu dereglări psihice (demenţă, tulburare organică de personalitate în epilepsie).
 
Sursa: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *