CSI / RusiaRăzboiUcraina

Ministerul rus al Apărării explică de ce a atacat portul ucrainean Odesa

Marți, 18 iulie, Rusia a anunţat că a bombardat instalaţii din portul ucrainean Odesa unde se pregăteau ”acte teroriste” împotriva Rusiei şi se fabricau drone acvatice, precum cele două drone folosite de Ucraina cu o zi în urmă în atacul asupra podului Kerci din Crimeea, peninsulă ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014, transmite EFE.

”Noaptea trecută, Forţele Armate ruse au lansat un atac combinat, ca represalii, folosind arme de înaltă precizie lansate pe mare împotriva instalaţiilor în care actele teroriste împotriva Rusiei erau pregătite cu drone, precum şi împotriva unui şantier naval din apropierea oraşului Odesa, unde au fost fabricate drone maritime”, a informat Ministerul Apărării rus.

Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei ruse, generalul locotenent Igor Konaşenkov, a indicat că, în plus, atât la Odesa, cât şi la Nikolaev, depozitele în care Ucraina păstra aproximativ 70.000 de tone de combustibil care este folosit de Forţele Armate ucrainene au fost distruse în bombardamentele ruse.

”Toate obiectivele planificate sunt atinse. La instalaţiile distruse au fost înregistrate incendii şi explozii”, a susţinut el.

Lovitura asupra podului Kerci

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că Moscova ”va răspunde fără greş la atacul terorist” al Ucrainei împotriva podului Kerci, care leagă peninsula Crimeea anexată de Rusia continentală, şi a anunţat că Ministerul Apărării pregăteşte deja propunerile corespunzătoare pentru represalii.

Explozia provocată de două drone maritime a făcut inutilizabilă una dintre benzile destinate circulaţiei rutiere pe pod, în timp ce pe cealaltă bandă asfaltul s-a deplasat între 70 şi 80 de centimetri, dar putea fi folosită de şoferi începând cu noaptea de luni spre marţi după ce Rusia a susţinut că a efectuat analize structurale pertinente.

Interpretarea ucraineană

Ucraina a interpretat atacul din noaptea de luni spre marţi asupra Odesei ca un avertisment către Kiev după ce Rusia a suspendat acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră, inclusiv din portul acestui oraş din sud.

”Atacul nocturn al ruşilor asupra oraşelor Odesa şi Nikolaev, comis cu ajutorul rachetelor, este o dovadă în plus că ţara teroristă vrea să pună în pericol vieţile a 400 de milioane de oameni din diferite ţări care depind de exporturile de alimente ale Ucrainei”, a scris marţi şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andrii Iermak, pe canalul său de Telegram.

Rusia a anulat toate garanţiile de navigaţie maritimă şi a restabilit restricţiile asupra coridorului umanitar, precum şi regimul unei zone temporar periculoase în apele de nord-vest ale Mării Negre. În plus, Rusia şi-a suspendat participarea la centrul comun de la Istanbul care a coordonat aşa-numita Iniţiativă a Mării Negre pentru exportul de cereale ucrainene.

Aceasta înseamnă că riscul bombardamentelor şi al minelor în Marea Neagră revine şi îngreunează peste măsură punerea în aplicare a propunerii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care doreşte continuarea exporturilor de cereale cu ajutorul ONU şi al Turciei.

De altfel, Rusia a avertizat marţi că o eventuală continuare a exporturilor de cereale ucrainene, excluzând Rusia, implică ”anumite riscuri de securitate” de care ţările implicate ar trebui să fie conştiente.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *