Moldova

Ministerul Sănătății este acuzat de plagiat

Pe 4 decembrie, un grup de experți de la Institutul Economiei de Piață a publicat studiul „Analiza transparenței și eficienței reglementărilor pe piața farmaceutică”, finanțat de Fundația Soros-Moldova. Autorii concluzionau, printre altele, că prețurile finale ale medicamentelor din farmacii sunt cu peste 270% mai scumpe decât la producător, iar cadrul normativ al domeniului farmaceutic oferă „oportunități” de monopolizare artificială a pieței medicamentelor, atât prin segmentul distribuției cu ridicata, cât și pe cel al vânzării cu amănuntul. 

„Situație stupidă”

Ulterior, MS a publicat o scrisoare prin care califică cifrele anunțate drept eronate, iar concluziile iresponsabile. Obiecțiile ministerului s-au bazat și pe o analiză a studiului care a fost anexată la scrisoare și semnată de vice-ministrul Sănătății Octavian Grama. Adevărul însă e că analiza respectivă este identică cu un referat de recenzie scris de expertul Andrei Mecineanu, care până în mai 2012, a deținut funcția de șef al Direcției generale planificare și dezvoltare strategică din cadrul MS. În prezent, Mecineanu activează ca expert independent. La solicitarea Fundației Soros-Moldova, în octombrie, el a efectuat o evaluare a studiului despre piața farmaceutică. Referatul a fost destinat exclusiv comanditarului – Fundației Soros-Moldova. Micineanu afirmă că a rămas mai mult decât surprins când și-a văzut textul anexat la scrisoarea ministerului. „Nu cunosc unde a avut loc scurgerea de informații. Am nimerit în situația stupidă de a afla că nu am respectat condițiile contractuale cu Fundația Soros. Pentru mine este primordial de a scoate pata de pe numele meu”, a declarat Mecineanu. El exclude că textul ar fi transmis ministerului de cineva de la Soros-Moldova și precizează că nu a dat permisiunea MS de a folosi în vreun fel rezultatele analizei. Expertul nu crede nici în versiunea unei răzbunări, deoarece nu a avut conflicte cu nimeni.

Vice-ministrul a aflat de plagiat…

În același timp, contactat de TIMPUL, vice-ministrul Octavian Grama, spune că nu s-a interesat cine ar fi autorul argumentelor utilizate de minister. „Colegii mei de la minister mi-au pregătit scrisoarea. Eu am primit-o și am semnat-o. Am auzit că ne-ar fi aduse acuzații de plagiat. Aceste studii sau zvonuri nu trebuie să prezinte importanță”, a spus vice-ministrul, aflat peste hotare, într-o deplasare de serviciu. El mai crede că ultimul studiu privind piața farmaceutică a fost făcut la comanda celor care nu sunt mulțumiți că la conducerea MS se află un reprezentant PLDM.

Directorul de programe al Soros-Moldova, Olga Crivoliubic nu-și poate explica cum a ajuns textul lui Andrei Mecineanu la minister. „La noi se semnează și o clauză de confidențialitate. Nimeni de la fundație nu putea folosi referatul expertului în alte scopuri”, a explicat Olga Crivoliubic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *