Moldova

Ministerul Sănătății este acuzat de plagiat

Pe 4 decembrie, un grup de experți de la Institutul Economiei de Piață a publicat studiul „Analiza transparenței și eficienței reglementărilor pe piața farmaceutică”, finanțat de Fundația Soros-Moldova. Autorii concluzionau, printre altele, că prețurile finale ale medicamentelor din farmacii sunt cu peste 270% mai scumpe decât la producător, iar cadrul normativ al domeniului farmaceutic oferă „oportunități” de monopolizare artificială a pieței medicamentelor, atât prin segmentul distribuției cu ridicata, cât și pe cel al vânzării cu amănuntul. 

„Situație stupidă”

Ulterior, MS a publicat o scrisoare prin care califică cifrele anunțate drept eronate, iar concluziile iresponsabile. Obiecțiile ministerului s-au bazat și pe o analiză a studiului care a fost anexată la scrisoare și semnată de vice-ministrul Sănătății Octavian Grama. Adevărul însă e că analiza respectivă este identică cu un referat de recenzie scris de expertul Andrei Mecineanu, care până în mai 2012, a deținut funcția de șef al Direcției generale planificare și dezvoltare strategică din cadrul MS. În prezent, Mecineanu activează ca expert independent. La solicitarea Fundației Soros-Moldova, în octombrie, el a efectuat o evaluare a studiului despre piața farmaceutică. Referatul a fost destinat exclusiv comanditarului – Fundației Soros-Moldova. Micineanu afirmă că a rămas mai mult decât surprins când și-a văzut textul anexat la scrisoarea ministerului. „Nu cunosc unde a avut loc scurgerea de informații. Am nimerit în situația stupidă de a afla că nu am respectat condițiile contractuale cu Fundația Soros. Pentru mine este primordial de a scoate pata de pe numele meu”, a declarat Mecineanu. El exclude că textul ar fi transmis ministerului de cineva de la Soros-Moldova și precizează că nu a dat permisiunea MS de a folosi în vreun fel rezultatele analizei. Expertul nu crede nici în versiunea unei răzbunări, deoarece nu a avut conflicte cu nimeni.

Vice-ministrul a aflat de plagiat…

În același timp, contactat de TIMPUL, vice-ministrul Octavian Grama, spune că nu s-a interesat cine ar fi autorul argumentelor utilizate de minister. „Colegii mei de la minister mi-au pregătit scrisoarea. Eu am primit-o și am semnat-o. Am auzit că ne-ar fi aduse acuzații de plagiat. Aceste studii sau zvonuri nu trebuie să prezinte importanță”, a spus vice-ministrul, aflat peste hotare, într-o deplasare de serviciu. El mai crede că ultimul studiu privind piața farmaceutică a fost făcut la comanda celor care nu sunt mulțumiți că la conducerea MS se află un reprezentant PLDM.

Directorul de programe al Soros-Moldova, Olga Crivoliubic nu-și poate explica cum a ajuns textul lui Andrei Mecineanu la minister. „La noi se semnează și o clauză de confidențialitate. Nimeni de la fundație nu putea folosi referatul expertului în alte scopuri”, a explicat Olga Crivoliubic.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.