Actualitate

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco: Rusia vrea să blocheze Dunărea și Marea Neagră prin… portul de la Giurgiulești

”Dacă ea (n.r. Rusia) reușește – și a reușit în mai multe rânduri – să instaureaze un guvern pro-rus la Chișinău, scopul va fi menținerea în izolare nu doar a Republicii Moldova, dar și a întreagii regiuni și exercitarea unei presiuni asupra Bruxellesului. Acest obiectiv vizează și portul Giurgiulesti. Prin Giurgiulesti, Rusia ar putea interveni prin blocarea fluxurilor pe Dunăre. Vorbim, așadar, despre accesul direct al Moscovei la Marea Neagră”, a declarat șefa de la MAI pentru un ziar din Belgia.

„Este o miză comercială, pentru transportul de cereale, dar și geopolitică și militară, într-un context de război. Aceasta ar fi o modalitate (pentru Rusia) de a se apropia de bazele NATO, pe flancul de Est. O multitudine de interese sunt puse în joc în jurul Giurgiuleștiului, care reprezintă o joncțiune dintre România, Moldova și Ucraina. Să nu uităm nici de mediul ambiant, care este afectat de fluxuri sporite de transport. Dacă toate aceste fluxuri – care pot spori nivelul de poluare – pe Dunăre nu sunt gestionate corespunzător, ne-am putea confrunta cu un dezastru ecologic pentru faună și floră”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. Ce sa cedeze, ce unire? Pina cind Rusii vor infuleca din Moldova, ei vor ciuguli in stinga, dreapta, vor ramine ministri si presedinti temporari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *