Actualitate

Miniștrii de Externe ai Parteneriatului Estic s-au reunit pentru a pune în discuție provocările de securitate regională

Republica Moldova a fost reprezentată de secretarul de stat Daniela Morari, care a punctat în discursul său principalele realizări ale Republicii Moldova în implementarea priorităţilor de reformă a Parteneriatului Estic până în 2020 şi a menţionat importanţa aprofundării cooperării dintre ţările asociate, prin valorificarea noii arhitecturi multilaterale a PaE, reieşind din ambiţiile acestora de a se apropia de Uniunea Europeană, transmite INFOTAG, cu referire la un comunicat al Ministerului de Externe de la Chișinău.

Din partea Uniunii Europene, la eveniment au participat Comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, Comisarul european pentru Economia şi Societatea Digitale, Mariya Gabriel, şi secretarul general adjunct al Serviciului European pentru Acţiune Externă, Jean-Christophe Belliard.

În contextul pregătirilor pentru Reuniunea anuală a miniştrilor de externe a statelor PaE, care se va desfăşura în octombrie 2018, au fost discutate subiecte ce ţin de provocările comune a statelor Parteneriatului Estic şi Uniunii Europene pe dimensiunea securităţii regionale şi internaţionale, programele de asistenţă din partea UE şi perspectivele viitorului cadru financiar al acestora.

Dialogurile ministeriale neformale ale ţărilor Parteneriatului Estic se desfăşoară începând din 2012 în formatul miniştrilor de externe şi şefilor departamentelor sectoriale, iar fiecare rundă are o temă individuală. La reuniuni participă şi conducerea UE. Scopul principal al dialogurilor este schimbul informal de opinii pe marginea problemelor actual ale dezvoltării Parteneriatului Estic şi ale agendei internaţionale.

Sursa: Radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *