UcrainaUE / Nato

Miniștrii de externe ai statelor UE discută la Luxemburg despre sprijinul acordat Ucrainei în fața agresiunii ruse

Miniştrii de externe ai statelor din Uniunea Europeană se întrunesc luni, 24 aprilie, la Luxemburg, în Consiliul Afaceri Externe (CAE) pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei în faţa agresiunii ruse, în contextul în care ambasadorul Chinei la Paris, Lu Shaye, a declarat recent sub semnul întrebării suveranitatea ţărilor foste republici sovietice, relatează DPA și Agerpres.

Participanţii la reuniune vor aborda relaţiile UE-China. Ministrul de externe leton Edgars Rinkevics a scris pe pagina sa de Twitter că se aşteaptă la un răspuns ”puternic şi unit” din partea ţărilor membre ale UE la remarcile diplomatului chinez.

Fiind intervievat vineri seară la postul francez de informaţii LCI, Lu Shaye a spus ca ţările fostei URSS ”nu au statut efectiv în dreptul internaţional, deoarece nu există un acord internaţional pentru a concretiza statutul lor de ţară suverană”. Referitor la peninsula Crimeea, teritoriu ucrainean anexat ilegal de Rusia în 2014, acesta a spus că: ”Depinde de modul în care percepem această problemă. Există istoria. Crimeea a fost la început la Rusia. Hruşciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei pe vremea Uniunii Sovietice”.

De asemenea, miniştrii de externe ai Celor 27 vor aborda problema unui acord în baza căruia Ucraina ar urma să primească 1 milion de obuze de artilerie. Franţa insistă ca toate componentele muniţiei de artilerie să fie achiziţionate de blocul comunitar, întrucât o parte a pachetului de asistenţă ar trebui să vină de la UE.

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, care va participa la reuniune prin videoconferinţă, a calificat drept frustrante amânările în această privinţă.

Miniştrii de externe europeni vor dezbate şi viitoarele sancţiuni contra Rusiei, după ce au început deja consultările asupra celui de-al 11-lea set de sancţiuni.

La 25 februarie, Consiliul UE a adoptat al zecelea pachet de măsuri restrictive suplimentare contra Rusiei, care înăspresc şi mai mult situaţia pentru guvernul de la Moscova şi pentru cei responsabili de continuarea războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Blocul comunitar european a impus noi interdicţii privind exportul de tehnologii şi produse industriale critice, cum ar fi produsele electronice, vehiculele specializate, piesele mecanice, piesele de schimb pentru camioane şi motoarele cu reacţie, precum şi produsele pentru sectorul construcţiilor care pot fi direcţionate către armata Rusiei, precum antenele sau macaralele. Lista entităţilor care sprijină în mod direct complexul militaro-industrial al Rusiei în războiul său de agresiune a fost extinsă cu alte 96 de entităţi, impunându-le restricţii la export mai aspre. Pentru prima dată, această listă include şapte entităţi iraniene care fabrică vehicule aeriene militare fără pilot, utilizate de armata rusă împotriva Ucrainei, împotriva infrastructurii civile, potrivit surselor citate.

Pe de altă parte, este aşteptată adoptarea de sancţiuni împotriva Iranului, pentru campania de reprimare a manifestaţiilor antiguvernamentale.

De asemenea, pe agenda reuniunii se află şi situaţia din Sudan, unde de peste o săptămână are loc un conflict între două grupări militare rivale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *