Politică

Miniştrii de Externe ai Suediei şi Lituaniei despre protestele din Chişinău: Cetăţenii s-au pronunţat împotriva fraudelor şi a corupţiei

”Credem că cetăţenii s-au pronunţat împotriva fraudelor şi a corupţiei. Cei care au ieşit în stradă aveau drapele europene, ceea ce le denotă aspiraţiile europene. Este salutabil. În UE nu există loc pentru fraude şi corupţie”, a spus Linas Linkevičius.

Şeful diplomaţiei letone şi-a exprimat speranţa că evenimentele nu vor derula în forma unui „maidan” similar celui de la Kiev. „Această acţiune masivă de protest a avut loc şi din cauza că nu există o comunicare suficientă dintre Guvern şi cetăţeni. Să sperăm că Guvernul va fi atent la revendicările protestatarilor şi lucrurile nu se vor termina cu un maidan”, a spus oficialul leton.

Linas Linkevičius a mai spus că Guvernul de la Chişinău ar trebui e să facă tot posibilul ca să implementeze reforme pentru a-şi putea continua parcursul european. „Noi susţinem Republica Moldova. Dar statul nu trebuie să se joace cu implementarea reformelor. Succesul nu vine d la sine, trebuie de muncit mult. Depinde de voi, dacă veţi obţine statutul de candidat, lucru care la sigur nu se va întâmpla mâine sau săptămâna viitoare”, a declarat ministrul de externe al Lituaniei.

Margot Wallström consideră că ceia ce i-a făcut pe cetăţeni să se adune în stradă sunt corupţia şi fraudele comise. „Cetăţenii trebuie să fie în centrul atenţiei. Sistemul oligarhic trebuie demontat”, a spus oficialul sudez.

Margot Wallström a precizat că vizita sa la Chişinău urmăreşte două scopuri – de sprijin şi de inspectare. „Noi am venit cu un mesaj de sprijin. Dar am venit şi pentru inspectare, să vedem ce s-a realizat din sarcinile puse de UE. Noi vom continua să sprijinim Republica Moldova, vom fi prietenii ei, însă mai aveţi foarte mult de făcut”, a spus şeful diplomaţiei suedeze.

Linas Linkevičius şi Margot Wallström au efectuat o vizită la Chişinău luni, 4 mai.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *