Externe

Miniștrii de Externe europeni: Moldova a făcut cele mai rapide progrese

William Hague, Radoslaw Sikorski și Carl Bildt, miniștrii de Externe ai Marii Britanii. Poloniei și Suediei s-au aflat astăzi la Chișinău, unde au avut înrevederi cu președintele Nicolae Timofti și premierul Vlad Filat. Diplomații s-au arătat optimiști, susținând că R. Moldova a avansat în negocierea Acordului de Asociere care urmează să fie semnat în 2013. Oficialii europeni s-au interesat în mod special de reformele în justiţie, precum şi de situaţia din cadrul coaliției de guvernământ.

Hague: Mai sunt multe de făcut

Ministrul englez William Hague a declarat că țara noastră va fi apreciată în funcție de respectarea drepturilor omului, combaterea corupției și crearea unui mediu de afaceri previzibil și transparent. „E prima dată în istorie când un ministru de Externe al Marii Britanii vizitează R. Moldova. E un semn cât de mare importanță acordăm noi, cei din Marea Britanie, Parteneriatului Estic. Uniunea Europeană va continua să susțină R. Moldova, iar Marea Britanie va participa activ în acest proces. Dar mai sunt încă multe de făcut. Deciziile pe care le vor lua în următoarele luni autorităţile de la Chişinău vor determina în mare măsură viitorul Republicii Moldova şi al întregii regiuni din care fac parte state-membre ale Parteneriatului Estic”, a declarat William Hugue. 

Sikorski:  Moldova a realizat progrese rapide

Radoslaw Sikorski a vizitat de câteva ori la Chișinău, în calitate de ministru de Externe al Poloniei. El susține că, în ultimii ani, R. Moldova s-a transformat dintr-un stat pe cale să eșueze într-un stat care se apropie de Uniunea Europeană. „ Prima dată cînd am vizitat Republica Moldova, vă aflaţi în perioada după turbulenţele stradale. Sincer, credeam că vă îndreptaţi spre un viitor de stat ratat. Acum, Republica Moldova se mişcă cu paşi siguri spre aderarea la Uniunea Europeană. Negociem un Acord ambiţios. Moldova a făcut cele mai rapide progrese în comparație cu alte state din Parteneriatul Estic. Sunt sigur că la Vilnius vom saluta Moldova într-o relație permanentă și apropiată cu UE”, a declarat Sikorski. 

Bildt: 28 de state vor ratifica Acordul de Asociere

Ministul de Externe al Suediei a dat asigurări că suportul UE pentru R. Moldova e mult mai puternic.  Șeful diplomației suedeze Carl Bildt a subliniat că Republica Moldova este lider în cadrul Parteneriatului Estic, iar pentru UE este semnificativ faptul de a transmite un exemplu de succes al Parteneriatului Estic altor ţări din afara comunităţii europene.  Dacă guvernarea nu va renunța la reforme, Acordul de Asociere va fi semnat.Dar până la acest moment, documentul va trebui să fie ratificat de statele membre al UE.  ”Dincolo de proceduri, Acordul de Asociere va fi ratificat de 28 de membri ai UE. Putem să vă asigurăm că trei dintre ele vor grăbi pe cât e posibil ratificarea acordului. Va fi un acord ratificat și ancorat în toate parlamentele democratice din Europa”, a declarat Bildt. 

Timpul.md (I.M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *