InternaționalMoldovaSpre UEUcraina

Ministru danez de finanțe: UE nu ar trebui ”să coboare ștacheta” pentru a primi R. Moldova, Ucraina, Georgia și alte țări

Danemarca susţine aderarea Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei, precum şi a Balcanilor de Vest la Uniunea Europeană, dar ”circumstanţele geopolitice” nu justifică tergiversarea realizării reformelor de bună guvernare, a declarat joi, 29 iunie, ministrul danez de finanţe Lars Lokke Rasmussen pentru Financial Times, potrivit Agerpres.

UE riscă ”să importe instabilitate” dacă îşi relaxează normele în materie de democraţie şi în privinţa combaterii corupţiei pentru a accelera aderarea Ucrainei şi a altor ţări candidate, a declarat Rasmussen într-un interviu acordat FT.

Pentru a adera la Uniunea Europeană, o ţară trebuie să îşi alinieze legislaţia la numeroase standarde europene, de la climă la muncă. Acest proces durează, în general, mai mulţi ani.

De asemenea, fiind întrebat despre aderarea Ucrainei la UE, Rasmussen a spus că Uniunea Europeană nu ar trebui să ”coboare ştacheta”, ci mai degrabă să ajute Ucraina cu investiţii şi asistenţă, relatează FT.

Deşi Ucraina a îndeplinit două din cele şapte condiţii pentru lansarea procesului de aderare la UE, un responsabil european familiarizat cu recomandările blocului comunitar la adresa Ucrainei a declarat că anumite reforme judiciare cheie sunt necesare.

În 2019, Comisia Europeană a propus modificări la sistemul de primire a noilor ţări în UE pentru a conferi mai multă greutate membrilor existenţi, după ce ţări precum Franţa şi Danemarca s-au opus extinderii UE cu şase ţări din Balcani.

Rasmussen a declarat pentru FT că Danemarca şi-a schimbat poziţia şi că este chiar deschisă la o reformă internă a UE, inclusiv la renunţarea la votul prin majoritate, pentru primirea de noi membri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. To Be or Not to Be
    This Is the Question !
    Cum ar fi sa stea si ei cu rusii pe capul lor ?
    Aceasta e intrebarea adevarata !
    Restul sunt vorbe de prisos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *