Moldova

Ministru, delegat de PLDM, cercetat penal pentru că a dat bani unui membru PLDM

Amintim că fostul membru al PLDM, Pantelei Sandulachi, a primit 400 de mii de euro, ca prejudiciu acordat de stat pentru tergiversarea unui dosar penal, în cadrul căruia acesta era cercetat. Ministrul Finanţelor Veaceslav Negruța a achitat prejudiciul, chiar dacă decizia judecătorului nu era definitivă.

După ce Sandulachi a primit banii, procuratura a atacat decizia la Curtea Supremă de Justiție. Membrii corpului judiciar au decis ca lui Sandulachi să i se ofere doar 1000 euro, iar 399 mii acesta să-i întoarcă statului. Fostul PLDM-ist nu a mai întors banii, pentru că nu-i avea.

Imediat după apariția scandalului, Sandulachi a fost exclus din rândurile PLDM, pe motiv că "a adus grave prejudicii de imagine partidului".

Juristul Ion Dron, a declarant pentru Publika TV că „documentul de alocare a banilor nu a fost întocmit de juriști cu experiență. Încăpăţânarea Ministrului Finanţelor de a efectua această plată este o infracţiune. Acest dosar ar fi trebuit să fie intentat a doua zi după semnarea dispoziţiei. Este vorba de o clientelă de partid. Aşa se plăteşte munca făcută la partid", a mai declarat Ion Dron pentru postul TV.

Preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, îl consideră pe actualul Ministru al Finanțelor incompetent pentru funcția ce o deține, motiv din care a venit cu o solicitare de demisie acestuia. La fel, Dodon califică reacţia rapidă a Ministerului Finanţelor în cazul lui Pantelei Sandulachi, a fi una stranie. "Algoritmul politic a creat probleme şi in acest caz. Un ministru delegat de un partid dă bani unui membru al aceluiaşi partid. Cunosc zeci şi sute de cereri care stau pe rafturi şi Ministerul nu le achită. Avem cozi ale agenţilor economici care aşteaptă restituirea taxei pe valoare adăugată", a declarat Igor Dodon.

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Dumitru Braghiș a declarat că în acest caz apare senzatia unei lupte politice și mai puțin a unei lupte cu corupția. Această acțiune s-ar fi putut întâmpla și fără implicarea ministrului. Conglomeratul de evenimente din ultima perioadă va afecta negativ imaginea Republicii Moldova, a mai spus Braghiș.

Politicianul mai este de părerea că Veaceslav Negruță ar trebui să fie suspendat din funcție pe perioada anchetei.
 
via hotnews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *