Economie

Ministrul Agriculturii, despre pierderile provocate de înghețuri

 Reprezentanții Ministerului Agriculturii afirmă că gradul de afectare este semnificativ și cele mai afectate au fost livezile de mere de toamnă şi cele de iarnă. Merele precoce, cele de vară, au fost mai puţin afectate, cireşul practic şi-a revenit, prunul la fel.

Ministrul agriculturii, Eduard Grama, a subliniat că declaraţiile precum că raionul Briceni va avea pierderi de 100 de mii de tone de mere nu corespund realităţii. „Anul trecut în raionul Briceni s-au colectat 55 de mii de tone de măr. În ultimii 3 ani media nu depăşeşte 15 tone la hectar”, a declarat ministrul Agriculturii. El susține că, până acum, nici un producător agricol nu a depus cerere la Camera de Comerţ pentru a obţine un certificat de forţă majoră.

Ministrul Agriculturii a menţionat că după estimarea pierderilor reale se va decide modul de compensare a acestora, însă nu se vor mai acorda subvenţii per kilogram, aşa cum a fost anterior.

Amintim că săptămâna trecută, fermierii au solicitat ajutoare de la stat pentru a acoperi pierderile cauzate de înghețurile de la sfârșitul lunii aprilie. De asemenea, producătorii agricoli le cer autorităţilor achitarea la timp a subvenţiilor în agricultură și a restanțelor din anii trecuți.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *