CSI / RusiaInternațional

Ministrul apărării eston: Rusia va avea nevoie de cel puțin doi ani pentru a-și reconstrui forțele armate

Rusia va avea nevoie probabil între doi şi patru ani pentru a-şi reconstrui forţele armate la nivelul de dinaintea războiului pe care îl duce în Ucraina, a declarat marţi, 18 octombrie, ministrul apărării eston, Hanno Pevkur, care a pledat pentru o presiune continuă la adresa Moscovei, relatează AFP și Agerpres.

Aflat în vizită la Washington, Hanno Pevkur a anticipat un conflict îndelungat şi a îndemnat Occidentul să fie de partea ucrainenilor până când aceştia vor obţine victoria pentru ”lumea liberă”.

În timp ce Rusia s-a orientat spre utilizarea dronelor kamikaze, pe care se presupune că le achiziţionează din Iran, totodată, Pevkur a afirmat că arsenalul rus se pare că s-a diminuat până în punctul în care armata rusă folosește sistemul de apărare antiaeriană S-300 ca pe nişte rachete obişnuite şi că unele obuze ruseşti au explodat chiar înainte de a-şi atinge ţinta, din cauza vechimii lor.

„Consensul, mai mult sau mai puţin, este că Rusiei îi va lua de la doi la patru ani pentru a-şi reface unele capacităţi sau chiar capacităţi similare cu ceea ce avea” înainte de război, a declarat ministrul eston la o masă rotundă în faţa presei.

Sancţiunile occidentale, potrivit lui, au afectat îndeosebi producţia de avioane şi mentenanţa elicopterelor, privând Rusia de elementele-cheie.

„Când vom putea găsi noi modalităţi de a afecta Rusia cu sancţiuni, bineînţeles că va trebui să o facem” a declarat Hanno Pevkur, care s-a întâlnit cu omologul său american.

Într-un comunicat după această întâlnire, ministrul american al apărării Lloyd Austin a ”salutat Estonia pentru sprijinul său pentru Ucraina, orientat spre viitor” şi de asemenea și-a exprimat ”acordul cu ministrul Pevkur cu privire la necesitatea menţinerii unei importante susţineri (a Kievului) în viitor”.

Hanno Pevkur a avertizat că Moscova dispune în continuare de capacitatea de a efectua atacuri, inclusiv asupra unor membri NATO, precum Estonia, relatează sursele citate.

Cu toate acestea, el a minimalizat posibilitatea unei lovituri nucleare, o opţiune agitată de Putin atunci când a anunţat anexarea celor patru teritorii ucrainene (Doneţk şi Lugansk (în est), Herson şi Zaporojie (în sud).

Rusia deja ”a provocat frică în Ucraina” cu atacurile sale convenţionale, a subliniat Pevkur, şi a declarat că nu vede ”valoare adăugată, pozitivă pentru Rusia„ în cazul unui atac nuclear.

„Şi-ar pierde susţinătorii tăcuţi, precum China sau alţii din această cauză”, a mai apreciat el. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *