CSI / RusiaInternaționalUE / Nato

Ministrul de externe al Poloniei: Un atac nuclear al Rusiei în Ucraina trebuie să fie unul non-nuclear, dar devastator din partea NATO

Ministrul de externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a declarat că răspunsul NATO față de orice folosire a armelor nucleare de către Rusia trebuie să fie unul non-nuclear, dar „devastator”, relatează The Guardian.

Rau, aflat într-o vizită la Washington, a spus că alianța NATO este în procesul de a-i trimite acest mesaj Moscovei.

Dezastrul armatei ruse în Ucraina, acolo unde forțele sale pierd teren în estul țării, a sporit temerile că un Putin disperat ar putea recurge la armele nucleare – cel mai probabil, focoase nucleare tactice cu o încărcătură redusă – în încercarea de a da o lovitură destul de puternică trupelor ucrainene pentru a le opri contraofensiva.

„Din câte știm noi, Putin amenință cu folosirea armelor nucleare tactice pe teritoriul Ucrianei, nu pentru a ataca NATO, ceea ce înseamnă că NATO ar trebui să răspundă într-un mod convențional”, a declarat Rau pentru NBC News.

„Dar răspunsul ar trebui să fie devastator. Și cred că acesta este mesajul clar pe care alianța NATO îl trimite Rusiei acum”, a mai spus ministrul polonez de externe.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al SUA, a avertizat la finalul săptămânii trecute că orice folosire a armelor nucleare de către armata rusă va avea „consecințe catastrofice pentru Rusia” – un mesaj care a fost transmis în conversații private oficialilor ruși.

Rau: Mobilizarea nu îl va ajuta pe Putin să câștige războiul, dar va afecta opinia publică din Rusia

Armata rusă a extins recrutarea cu scopul de a trimite încă 300.000 de soldați în Ucraina, cu toate că există informații conform cărora obiectivul real ar fi unul mult mai ambițios.

Menționăm că mobilizarea a provocat un val de proteste în Rusia și un exod, în special în rândul tinerilor ruși, al celor vizați de ordinul lui Putin.

„Evident că președintele Putin pierde războiul în Ucraina”, a spus Rau, „așa că reacția sa este de a declanșa mobilizarea. Dar mobilizarea nu pare să îl ajute să câștige războiul.”

În timpul vizitei sale la Washington, Rau nu se va întâlni cu membri ai administrației Biden, dar se va vedea cu lideri din Congresul american și cu John Bolton – predecesorul lui Sullivan – și va vizita un nou muzeu din capitala Statelor Unite dedicat victimelor comunismului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *