Actualitate

Ministrul de Externe al R.Moldova, la București: „Neutralitatea nu înseamnă autoizolare, demilitarizare sau indiferenţă faţă de ceea ce se întâmplă în lume”

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat miercuri, la Bucureşti, că neutralitatea Republicii Moldova, garantată prin Constituţie, nu implică „autoizolare, demilitarizare sau indiferenţă” faţă de evenimentele internaţionale, inclusiv invazia rusă din Ucraina. De asemenea, el a adăugat că Moldova nu este „ameninţată în lunile şi săptămânile următoare de un scenariu militar”, dar a precizat că este „datoria” guvernului „să fie pregătit pentru întregul spectru de ameninţări”, transmite Jurnal.md.

„Prin Constituţie, Moldova este o ţară neutră. Nu încearcă să adere la NATO ca ţară, din cauza prevederilor noastre constituţionale. În acelaşi timp, pentru Moldova neutralitatea nu înseamnă autoizolare, demilitarizare sau indiferenţă faţă de ceea ce se întâmplă în lume, inclusiv condamnarea de către noi a agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, a declarat Popescu înaintea discuţiilor din ultima zi a reuniunii miniştrilor de externe din cadrul NATO de la Bucureşti.

Este pentru prima dată când un ministru de externe al Republicii Moldova participă la o reuniune ministerială a NATO.

De asemenea, Popescu a subliniat că Reppublica Moldova este interesată să-şi „consolideze rezilienţa”, inclusiv cu NATO. Ministrul a precizat că dispoziţia constituţională privind neutralitatea fostei republici sovietice există din 1994 şi a recunoscut că societatea civilă dezbate posibilitatea de a revizui acest principiu, dar că, pentru moment, acest lucru nu a fost transformat ”într-un proces politic”.

„Există o discuţie între observatori, în rândul societăţii civile, parlamentarii au vorbit de asemenea despre cum trebuie să avem o dezbatere naţională despre cele mai bune modalităţi de a garanta securitatea ţării noastre, pacea”, a spus el. ”Pentru moment, această discuţie nu este instituţionalizată, nu s-a convertit într-un proces politic, dar, bineînţeles, societatea noastră este foarte afectată de acest război, foarte speriată de ceea ce se poate întâmpla unei ţări independente şi democratice precum Ucraina, iar asta, desigur, alimentează discuţia pe care o avem în Moldova”, a adăugat Popescu.

Cu toate acestea, el a mai menţionat că în cadrul majorităţii parlamentare şi în guvern „această discuţie nu este instituţionalizată” şi nu a fost lansată o iniţiativă de revizuire a Constituţiei.

De asemenea, Popescu a transmis că, potrivit analizelor din Moldova, ţara nu este „ameninţată în lunile şi săptămânile următoare de un scenariu militrar”, dar a precizat că este „datoria” guvernului „să fie pregătit pentru întregul spectru de ameninţări”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

    1. Bucureștiul face foarte multe pentru Chișinău, invitația la Summit fiind o ocazie rară. Dar, Chișinăul, nu prea știe ce vrea, ori n-are oamenii capabili să mobilizeze lumea către Vest. Din păcate, nu va ține la nesfârșit , îndoiala asta.

  1. Papescov nu ți-e rușine deloc mă limbricule? Toți „paliticienii” maldaivani sunteți făcuți de aceeași mamă, mama rassia…

  2. Eu zic să nu vă grăbiți cu modificarea Constituției, că-i supărați pe ruși și le grăbiți ocupația…;)) Sau, poate, dimpotrivă!

  3. Prin Constituţie, Moldova este o ţară neutră. Corect. Prin constitutia sa, iepurele este tot neutru. Ceea ce il doare pe lup fix sub coada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *