ActualitateExterne

Ministrul de externe iranian califică drept ‘regretabile’ sancţiunile UE împotriva Iranului

Sancţiunile anunţate de Uniunea Europeană după atacul iranian cu rachete şi drone contra Israelului sunt ”regretabile” întrucât Teheranul a acţionat pentru a se apăra, a susţinut marţi ministrul de externe iranian Hossein Amirabdollahian.

”Este regretabil să vedem că Uniunea Europeană decide rapid să aplice mai multe restricţii ilegale împotriva Iranului doar pentru că Iranul şi-a exercitat dreptul de autoapărare în faţa agresiunii nesăbuite comise de Israel”, a postat Amirabdollahian pe platforma X.

El a susţinut, în schimb, că sancţiunile UE ar trebui să se aplice de fapt Israelului.

În urmă cu zece zile, Iranul a lansat peste 300 de rachete şi drone împotriva Israelului în ceea ce Teheranul a declarat că este un răspuns la bombardarea consulatului iranian la Damasc, acţiune de care a fost suspectată partea israeliană.

Luni, miniştrii de externe ai statelor Uniunii Europene au convenit în principiu o serie de sancţiuni împotriva Iranului prin extinderea măsurilor restrictive asupra exporturilor iraniene de drone şi rachete către Rusia şi aliaţi ai Iranului, precum organizaţia libaneză şiită Hezbollah.

Înainte ca sancţiunile să intre în vigoare, experţii UE vor trebui să definitiveze cadrul juridic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *