Actualitate

Ministrul Educației: Învățământul va trece în regim online dacă țara va rămâne fără gaze

Învățământul va trece în regim online dacă țara va rămâne fără gaze, Gazpromul va opri livrările, iar țara nu va putea cumpăra gaze din surse alternative, astfel a declarat ministrul Educației, Analie Topală, în cadrul unei emisiuni de la Publika TV.

Potrivit ministrului, acest scenariu este puțin probabil, pentru că instituțiile de învățământ și cele medicale vor fi asigurate cu gaze în mod prioritar, chiar şi în cazul unei crize, transmite Știri.md.

Anatolie Topală a precizat că din totalul de aproape 1.200 de școli, în 700 sistemul de încălzire este pe gaze naturale. Doar o sută au surse alternative de încălzire, restul 600 nu dețin.

„Școlile, care sunt instituțiile care nu pot fi întrerupte de la gaz să fie asigurate cu gaze naturale, același plan prevede procurarea gazelor naturale chiar şi în situația în care nu vom primi în baza contractului existent. Instituțiile de învățământ, instituțiile medicale sunt printre primele tipuri de instituții care trebuie să fie asigurate cu gazele naturale. La fel vorbim şi despre grădinițe, la fel avem circa 700 de grădinițe care se încălzesc pe gaze naturale”, a spus Topală.

Totodată, el a declarat că, în legătură cu majorarea tarifelor la resurse energetice, statul va compensa cheltuielile necesare instituțiilor publice de învățământ.

Potrivit ministrului, studiile internaționale au demonstrat efectele negative ale învățământului online în perioada pandemiei. Acesta a mai spus că golurile create în anul 2020 au fost treptat recuperate.

„Un impact imens a avut, cred că, primăvara 2020, atunci când în peste 100 de țări pentru un miliard de copii au fost nevoiți să nu frecventeze școală. Și Banca Mondială, și UNICEF-ul au comandat studii, concluziile cărora au fost că nu este bine de întrerupt procesul educațional. Aceasta are efecte negative și asupra educației și asupra stării de bine a copiilor”.

Autoritățile de la Chișinău au elaborat trei posibile scenarii, în cazul în care concernul rus Gazprom limitează livrările de gaze cu 35, 50 sau 100 de procente. Deocamdată, situația, este neclară, respectiv nu se cunoaște scenariul cel mai probabil pentru următoarele câteva luni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *