Social

Ministrul Energiei admite că tarifele la gaz ar putea să SCADĂ în sezonul rece

Tarifele la gazele naturale ar putea să scadă în sezonul rece, a anunțat ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a precizat că prețul actual de procurare a gazelor naturale ar putea oferi premisele necesare pentru revizuirea tarifelor pentru consumatori, transmite MOLDPRES.

„Noi ne așteptăm ca acest an să fie din toate punctele de vedere mai ușor decât anul precedent. Pentru sezonul următor, ne așteptăm la prețuri mult mai mici la gaze și la energia electrică decât ceea ce am avut în perioada precedentă”, a spus Victor Parlicov la o emisiune televizată.

Potrivit ministrului, până în prezent, Republica Moldova a procurat peste 400 mln metri cubi de gaze. „Cred că încă mai putem cumpăra gaz cu circa 400 de dolari. Dacă la cele 400 de milioane de metri cubi existente, vom cumpăra încă 400 de milioane cu acest preț, vom reuși să coborâm prețul mediu ponderat la nivelul de circa 500 de dolari. Ceea ce ar da o posibilitatea pentru revizuirii tarifelor. Nu vreau să promit acest lucru, pentru că nu depinde doar de noi”, a precizat oficialul.

Victor Parlicov a evitat să vină cu anumite estimări privind viitoarele tarife, precizând că aceasta este responsabilitatea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. „Noi avem niște estimări în privința tarifului, dar nu pot să enunț aceste cifre, pentru că asta ține de competența ANRE și ei trebuie să iasă cu cifrele. Eu fac tot posibilul pentru ca tarifele să scadă. Și eu, și Energocom, și cei care se ocupă de achiziția gazelor, toată lumea lucrează pentru asta. Ca noi să avem rezerva asta chiar și cu acel gaz scump pe care l-am avut anterior, dar să avem această posibilitate pentru a reduce tarifele încă o dată în sezonul rece. Sunt, practic, sigur că pentru anul viitor, pentru trimestrul I noi vom avea această posibilitate. Dacă reușim să o facem până la sfârșitul anului curent, nu vreau să promit, dar muncim”, a conchis ministrul.  

De asemenea, oficialul a dat asigurări că cetățenii vor beneficia și în acest an de compensații la energie, însă mărimea lor ar putea să fie modificată.

Menționăm că în prezent, consumatorii casnici achită în prezent un tarif de 18 lei și 06 bani pentru un metru cub de gaze. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *