Moldova

Ministrul francez al Apărării a sosit pentru prima dată în Moldova și promite asistență militară suplimentară

Ministrul francez al Forțelor Armate, Sebastien Lecornu, a anunțat luni, în timpul vizitei sale în Republica Moldova, că Forțele Armate ale Republicii Moldova vor primi un pachet suplimentar de asistență militară.

În timpul vizitei ministrului francez al apărării, care a avut loc pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, acesta s-a întâlnit cu președintele Maia Sandu, cu premierul Dorin Recean și cu ministrul apărării Anatolii Nosatii.

În cadrul întrevederii, miniștrii moldovean și francez ai apărării au semnat un memorandum bilateral de intenții, care, potrivit ministrului moldovean al apărării, va contribui la consolidarea dialogului dintre cele două instituții.

“În primul rând, este vorba despre transferul unor echipamente militare franceze pe care armata noastră nu le mai folosește și pe care le vom transfera armatei moldovenești. Avem echipamente individuale de apărare, arme”, a anunțat Lecornu.

Ministrul francez al Apărării a mai spus că Parisul va contribui la consolidarea sistemului de apărare aeriană al Republicii Moldova – în special prin achiziționarea radarului de monitorizare a spațiului aerian GM 200 de la compania franceză THALES.

“Achiziționarea acestui radar este importantă pentru că este un radar pe care îl folosim noi înșine. Și este un radar pe care îl au multe țări europene și multe țări NATO. Și creează o anumită interoperabilitate de facto”, a explicat el.

Vă reamintim că, în luna mai, UE a aprobat acordarea de asistență neletală de securitate în valoare de 70 de milioane de euro pentru Republica Moldova și Georgia. Deja în luna iunie, primul lot de echipament furnizat de Fundația Europeană pentru Pace pentru armata moldovenească a sosit în Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *