Politică

Ministrul Justiției: Implementarea pachetului de legi cu privire la integritate va înlătura controlul politic

„Comisia Naţională de Integritate va fi reorganizată în Centrul Naţional de Integritate, va avea competenţe mai largi. Controlul integrităţii funcţionarilor va fi efectuat de către inspectori, iar cazurile supuse verificărilor vor fi distribuite aleatoriu. Nu exclud că vor fi multe discuţii şi dezbateri pe marginea acestui pachet de legi, care sunt binevenite”, a declarat ministrul.

Vladimir Cebotari a mai comunicat că inspectorii pentru integritate vor avea mandat să verifice şi proprietăţile funcţionarilor moldoveni deţinute în afara ţării, iar în caz de necesitate să aibă acces şi în locuinţele demnitarilor. „Admitem că cineva declară că deţine un tablou al unui pictor renumit, iar în declaraţia de avere va indica că l-a procurat la preţul de o mie de lei. Inspectorul va putea să ridice tabloul pentru expertiză”, a adăugat ministrul.

Vladislav Gribincea, directorul Centrului de resurse juridice, salută pachetul de legi cu privire la integritate. „Am avut modelul controlului colectiv al integrităţii, care n-a dat rezultate. Controlul integrităţii cred că va fi mai optim”, a opinat Gribincea.

Guvernul a aprobat miercuri, 3 februarie, un set de proiecte de legi cu privire la integritate. Este vorba de proiectul de Lege privind declararea averii şi intereselor personale, proiectul de Lege privind Centrul Naţional de Integritate şi proiectul de Lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative. Între prevederile propuse de Guvern se numără aplicarea unor sancţiuni mai aspre demnitarilor care încalcă legislaţia cu privire la integritate şi falsifică declaraţiile cu privire la venit şi interese, până la destituirea acestora din funcţie. 

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *