Actualitate

Ministrul Mediului: Intenția Ucrainei de a construi 6 hidrocentrale va distruge Nistrul

Potrivit lui Valeriu Munteanu, luând în considerație starea ecologică a Nistrului în ultimele decenii, care s-a înrăutăţit considerabil, construcția „va avea un impact dezastruos asupra ecosistemului fluviului în aval de complexul hidroeneregtic”.

„Ca urmare, calitatea apei va fi deteriorată, vor continua să dispară multe specii de pești, iar fluviul va fi înămolit. Am semnat ieri o scrisoare, prin care am solicitat Ucrainei să se conformeze prevederilor Convenției privind impactul asupra mediului în context transfrontier semnată și ratificată de Moldova și Ucraina, și prevederilor Protocolului privind evaluarea strategică de mediu (Protocolul ESM). Astfel, Ucraina este obligată să efectueze consultări transfrontiere în vederea evaluării impactului asupra mediului a construcției cascadei”, a anunțat Valeriu Munteanu.

Munteanu a mai adăugat că la moment lipsește și un Acord de colaborare între Ucraina și Republica Moldova privind funcționarea complexului actual de la Novodnestrovsk, care este gestionat de partea Ucraineana „fără vreo coordonare cu Republica Moldova, fapt care duce la inundații sau secetă hidrologică”.

agora.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *