Internațional

Ministrul sârb al apărării: „Situația în Kosovo este atât de inflamabilă încât este nevoie doar de un chibrit şi totul poate merge într-o direcţie nedorită”

Situaţia în Kosovo este atât de tensionată încât cel mai mic incident ar putea duce lucrurile într-o direcţie nedorită, dar nu este nimic ciudat în aceasta în condiţiile în care Pristina şi prim-ministrul Albin Kurti iau constant măsuri care vizează destabilizarea şi expulzarea sârbilor din Kosovo, a declarat miercuri ministrul sârb al apărării Milos Vucevic, citat de agenţia Tanjug și Agerpres.

”Situaţia este atât de inflamabilă încât este nevoie doar de un chibrit pentru a aprinde lucrurile şi totul poate merge într-o direcţie nedorită. Nu ar trebui să ne surprindă din cauză că Pristina şi Kurti au luat în mod constant măsuri unilaterale vizând destabilizarea, precum şi nerespectarea sau scoaterea completă din context a tuturor acordurilor încheiate într-un fel sau altul. Pe de altă parte, mesajul către sârbi că ei sunt indezirabili acolo este clar”, a declarat Vucevic.

De asemenea, el a mai adăugat că administraţia lui Kurti terorizează sârbii cu scopul de a-i expulza complet de pe teritoriul Kosovo-Metohija, denumirea folosită de Belgrad pentru fosta sa provincie.

El a spus că încercarea eşuată de marţi a autorităţilor de la Pristina de a intra în birourile comisiilor electorale municipale Zubin Potok şi Kosovska Mitrovica a avut scopul scopul de a-i nelinişti şi intimida pe sârbi, relatează Agerpres.

”Povestea lor a fost că preiau controlul asupra comisiilor electorale municipale. Se presupune că au găsit nişte lucruri explozive. Ce lucruri explozive? Singurele lucruri explozive au fost armele lor şi ceea ce au folosit în demonstraţia lor de forţă”.

”Desigur, explicaţia lor va fi că se pregătesc pentru alegerile din 18 decembrie, dar nu ştiu cine va lua parte la ele”, a mai spus el, notând că incidentele au avut ca scop intimidarea sârbilor şi determinarea lor să părăsească provincia.

Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa în 2008, la nouă ani după acţiunea militară a NATO împotriva Serbiei.

Menționăm că Serbia nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii, în prezent populată aproape exclusiv de etnici albanezi, potrivit agenţiei DPA. Circa o treime dintre cei aproximativ 120.000 de etnici sârbi din Kosovo locuiesc într-o zonă ce include Nord Kosovska Mitrovica şi alte trei municipalităţi care se învecinează direct cu Serbia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *