Atitudini

Mișcarea haotică a Ionilor spre federalizare

Prenumele Ion, folosit în calitate de peiorativ, reprezenta pentru orășeni un țăran nu prea inteligent. Orășenii îi numeau pe toți țăranii Ioni, chiar dacă fără munca acestor Ioni ar fi murit de foame demult. Am tot respectul pentru țăranii din R. Moldova și nu am nimic împotriva numelui Ion, un nume frumos și foarte popular în țările românești. În următoarele rânduri voi folosi acest prenume pentru a desemna locuitorii R. Moldova, de la Ionii de rând și până la Ionii politici. Pe fundalul unor interese personale meschine, acești Ioni nu prea observă că statul R. Moldova riscă să dispară de pe harta Europei și să se transforme într-un conglomerat de federații.

În timp ce Ionii din presă ne tot țin pe scandaluri politice și intrigi din lumea showbizului, în stânga Nistrului polițiștii moldoveni sunt bătuți cu cruzime, iar în Bender apar noi puncte neautorizate de control. Tot pe acest fundal, în Transnistria începe înrolarea forțată în forțele armate. Cei care vor refuza s-o facă, riscă să fie declarați dezertori, să se trezească cu dosare penale, să achite amenzi grase și chiar să facă pușcărie. În timp ce Ionii politici caută ieșirea din criză, cetățenii R. Moldova ar putea să facă pușcărie, pentru că refuză să se înroleze într-o armată a unui stat străin. Pe Ionii politici nu prea îi interesează Ionii de rând care vor face pușcărie, îi interesează exportul de vinuri spre Rusia și gazele ieftine.

Tot pe acest fundal de criză a Ionilor politici, în Găgăuzia a apărut un detașament de cazaci ruși care, chipurile, luptă pentru drepturile găgăuzilor. Ionii politici nu s-au autosesizat, nu au timp acum. Și dacă mâine Ionii politici se vor trezi cu un nou conflict separatist chiar în sânul acestei republici democratice și suverane, noi, Ionii de rând, vom fi forțați să luăm armele și să luptăm într-un nou război civil. Posibil vom muri cu toții, în afară de Ionii politici, care preferă să lupte pe ecranele televizoarelor, nu în tranșee. Pe Ionii politici nu-i deranjează cazacii ruși, important e să semnăm Acordul de Asociere cu UE și să circulăm fără vize în Europa.

Așa că, după ani buni de când am auzit această glumă, pot susține și astăzi că Moldova reprezintă o mișcare haotică a Ionilor, doar că, în ultimul timp, mișcarea acestor Ioni are o cale bine definită – federalizarea. Eu zic să-i oprim, până nu-i prea târziu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *