Editorial

Mișcarea unionistă își mișcă adepții spre Răsărit

Nu e vorba despre interesele concetățenilor noștri ruși, nici ale moldovenilor unioniști, fiindcă mulțimile care au ieșit în stradă în ambele tabere au fost evident manipulate. Bieții oameni au fost chemați în apărarea unor idei mărețe, dar realmente au fost folosiți întru satisfacerea scopurilor înguste ale organizatorilor, ca și carne de tun. Slavă Domnului că tancurile și tunurile încă nu și-au scos nasul pe străzile din Bălți.

Ce caută Formuzal la proteste?

Prin așa-zisele proteste de la Bălți, cineva a încercat cel mai degrabă să arate Moscovei că în RM ideea Unirii cu România încă este valabilă și că acest fapt nemulțumește cumplit etnia rusă. Și asta chiar dacă atât organizatori Marșului Unirii, cât și contramanifestanții știu cu siguranță că Unirea este astăzi imposibilă, este o utopie mai mult, de vreme ce nu și-o doresc nici RM, nici România, nici SUA, nici Europa, nici alte forțe importante, care dictează mișcările de pe scena politică mondială. Să fi fost altfel, vă asigur că Mihail Formuzal n-ar fi pierdut timpul ca să vină la Bălți. Îl cunosc pe bașkan personal, ca pe un om destul de serios, care n-ar bate niciodată câmpii pe ulițe de dragul protestului și care este gata să se lanseze într-o luptă numai cu un scop precis. Nu cred că ar fi făcut drumul la Bălți nici alți lideri ai partidelor de stânga, cu excepția lui Garbuz, care se pare că nu are altă ocupație, și poate a lui Șelin. Însă în acea zi, în „capitala de nord”, s-au prezentat pentru un modest și nevinovat Marș al Unirii următoarele fețe: deputații Mark Tkaciuk, Iurie Munteanu, Ion Ceban, bașkanul Mihail Formuzal, liderul PSD Victor Șelin. Unii dintre ei, dacă nu toți, probabil, au pregătit din start mulțimea pentru o confruntare, fapt demonstrat și de investigațiile poliției, care a descoperit la protestatari bâte și alte arme. După ce premierul Filat a dat asigurări că acțiunile de la Bălți vor avea loc fără incidente, organizatorii au făcut tot posibilul pentru a declanșa ciocniri între manifestanți, ca să demonstreze inclusiv faptul că guvernarea de la Chișinău nu poate controla situația în țară. De aceea au și servit manifestanții cu băuturi alcoolice. Iar pentru ca evenimentul să fie cât mai mediatizat, s-a lovit și în jurnaliști.

Cine a avut de câștigat din protestele de la Bălți?

În urma debandadei din Bălți, la Moscova a ajuns cu adevărat un mesaj de care Kremlinul are nevoie. Pentru a-și menține influența în țara noastră, pentru a ne atrage în Uniunea Vamală Euroasiatică, Moscovei îi trebuie cu orice preț ca în satele și orașele Moldovei să se vorbească cât mai des despre Unire, iar în consecință să izbucnească conflicte. În fond, nimeni altcineva în afară de Rusia nu putea să se bucure de cele întâmplate, fiindcă România privește la „marșurile unirii” ca la ceva exotic. Mai mult, Marșul Unirii de la Bălți a urmat încercării autorităților orașului de a organiza un referendum în vederea extinderii municipiului. Iar faptul că Guvernul a rezolvat neîntârziat situația n-a calmat tensiunile în orașul din nordul republicii. În contextul ultimelor evenimente, pornind de la această criză etnică formată artificial, Moscova ar putea sprijini crearea unei noi autonomii la Bălți, similare celei găgăuze, lărgindu-și astfel controlul în RM. Totodată, din nebunia de la Bălți au de câștigat partidele proruse de la noi care, grație unor asemenea incidente, pot încasa mai mulți bani de la sponsorii lor, invocând că au nevoie de finanțare pentru stârpirea ideii românismului. De aceea președintele Nicolae Timofti are perfectă dreptate atunci când afirma că în RM există anumite grupări politice deranjate de susţinerea acordată țării noastre de către Occident şi cheamă cetățenii și instituții ale statului la nesupunere civică, încearcă să înlocuiască însemnele noastre naționale cu unele false, cer referendumuri locale și naționale pe teme confuze, manipulează grupuri sociale, inclusiv religioase, pentru ca acestea să se opună ordinii constituționale.

Pentru cine joacă unioniștii noștri?

Aici ar trebui să fim foarte atenți la acțiunile strategice premergătoare protestelor, care mai mult ca posibil au fost bine planificate din timp, pentru a porni violențele, anume la acest Marș al Unirii. Deși sunt proromân în suflet, văd în acest marș prima provocare sau mai bine zis mănușa aruncată prorușilor pentru a-i motiva să aplice forța. Firește, fiecare are dreptul la întrunire și la exprimarea propriilor convingeri, însă orice mișcare politică, care luptă, chipurile, pentru binele cetățenilor, trebuie să se gândească ca în țară înainte de toate să persiste liniștea și în acest scop să evite consecințele nefaste atunci când își invită adepții la acțiuni de stradă. Păcat de tinerii care au fost folosiți în acțiunile de la Bălți și care cred sincer în ideea Unirii, fiindcă cei care i-au organizat, dacă ar fi avut intenții la fel de sincere, nu cred că s-ar fi băgat la Bălți, în gura focului, de dragul marșului. E ca și cum ai turna gaz pe foc, în loc să fii precaut și să stingi flăcările. Eu n-aș vrea să cred că unii dintre liderii mișcării unioniste din Moldova sunt finanțați de ruși, însă în cazul acesta nu m-aș mira de-aș afla că anume așa este.

Pușcăria e pentru organizatori, nu pentru manifestanți

Păcat și de bălțenii simpli de etnie rusă, care la fel au fost atrași fără știrea lor în acest joc periculos. Am citit cu multă tristețe declarațiile pensionarului Vasile Antoniuc, făcute publice ieri. El îşi cerea scuze că a aruncat cu pietre în manifestanţi şi a tras cu piciorul în camera de luat vederi a unui operator TV: „Mă adresez întregii societăţi, rog să mă ierte. Nu voi mai face aşa ceva niciodată. Aşa cum eu deja sunt pensionar, dracul m-a împins să fac aşa ceva… I-am spart camera unui operator şi am aruncat o piatră în tabăra unioniştilor. Ei strigau mesaje în care spuneau că vor unirea Moldovei cu România, dar eu sunt contra acestui lucru. Regret mult cele întâmplate…". Acest om, în vârstă de aproape 70 de ani, riscă până la cinci ani de închisoare. Rămâne să vedem ce va face poliția – va căuta dracii care i-au întunecat sărmanului om mințile sau va rămâne devotată tradiției autohtone moldovenești de a băga în pușcării doar pionii, lăsând regii nelegiuirii să se desfete la libertate. De data aceasta, modul în care va acționa MAI este de o importanță primordială, pentru că în joc este soarta acestei țări.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *