Actualitate

MITA – încă destul de populară în maternităţi şi secţiile de chirurgie

Cele mai „costisitoare”, la capitolul plăţi neoficiale, continuă să fie maternităţile şi secţiile de chirurgie. Acest lucru reiese din studiul „Accesul şi calitatea serviciilor medicale spitaliceşti în percepţia populaţiei din RM”, prezentat astăzi la Ministerul Sănătăţii. Pentru a afla dacă sunt sau nu mulţumiţi pacienţii de serviciile medicale primite, o companie de cercetări sociologice a chestionat 1204 de persoane, care au necesitat spitalizare în ultimul an.

Studiul relevă că 48 % din bolnavii internaţi în spitalele republicane au recunoscut că au dat mită. Mai mult de jumătate dintre aceştia au pus că au făcut-o din propria iniţiativă. În acelaşi timp, „mulţumirile”, aşa cum obişnuiesc pacienţii să numească plăţile neoficiale, pot să fie şi forţate. Un număr de 23,2% din cei chestionaţi au spus că li s-a cerut mită. Astfel, ei au fost nevoiţi să vândă tot ce au de pe lângă casă sau să cheltuiască toate economiile, doar ca să fie siguri că vor ieşi sănătoşi din spital. Cel mai mult se ia şi se dă mită la secţiile de chirurgie şi la maternităţi, au răspuns 50%, respectiv 70 % din respondenţi. Oamenii chestionaţi s-au mai plâns că sunt nevoiţi să-şi cumpere singuri medicamentele.

Nici la capitolul informare spitalele de la noi nu stau prea bine. Aşa sau altfel, un sfert din respondenţi au spus că în momentul internării nu au fost informaţi plenar, de către personalul medical, despre intervenţiile care urmau să fie realizate şi nici despre riscurile la care erau expuşi.
Potrivit rezultatelor studiului, un număr record de pacienţi – până la 80 % – au spus că sunt mulţumiţi de serviciile care le-au fost acordate în spital şi de nivelul de calificare a medicilor. Totuşi aceştia nu găsesc cuvinte de laudă şi pentru condiţiile de cazare din spitale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *