Politică

Mitingurile pepecediştilor, plătite de comunişti?

Organizatorul protestului, Iurie Roşca, a anunţat că protestele vor continua şi duminica viitoare. În acest context, ne-am întrebat cât costă organizarea unui miting şi cine ar fi interesat să le finanţeze.

Ion Neagu, fostul secretar general a PPCD, a declarat pentru TIMPUL că nimeni nu aduce oameni din provincie la proteste la un preţ mai mic decât costul biletului de autobuz până la Chişinău. Astfel, dacă ar fi să facem o medie, un participant din provincie la un protest din capitală ar costa cel puţin 150 de lei. „Organizarea unui protest este extreme de dificilă şi durează cel puţin zece zile. Un protest la care să participe până la 10.000 de oameni costă nu mai puţin 10.000 de euro. Astfel, un participant constă cel puţin zece euro”, precizează Neagu. Tot el ne-a mai spus că un drapel cu inscripţie costă circa 300 de lei, iar pancartele – între 100 şi 200 de lei. La aceste costuri se adaugă plata pentru instalaţia de sonorizare – minimum 1000 de euro -, plus costurile pentru energia electrică. Pe lângă multe alte cheltuieli, se ia în calcul şi închirierea scenei de la Primărie, care costă cel puţin 5000 de lei.

Ion Neagu consideră că majoritatea persoanelor care au ieşit dumică în PMAN erau membri PCRM. „Personal, nu prea am văzut oameni din PPCD, cu excepţia a două trei persoane încremenite în proiectul de odinioară al partidului”, susţine ex-secretarul general al formaţiunii. Potrivit lui, există o înţelegere între Vladimir Voronin şi Iurie Roşca privind organizarea protestelor. „În faţă este scos doar Roşca şi Comitetul pentru apărarea Democraţiei şi Constituţiei care, de fapt, nu e decât o parodie jalnică a Comitetului pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei din 2003 (constituit la iniţiativa PPCD, din opt partide din opoziţie şi 18 ONG-uri, al cărui scop a fost împiedicarea semnării „Memorandumului Kozak” – n.a.). În plus, susţine Ion Neagu, Iurie Roşca se întâlneşte şi se consultă cu regularitate cu deputatul comunist Mark Tkaciuc şi cu Vladimir Voronin.

Aşa stând lucrurile, mai face oare să ne întrebăm cine asigură, financiar şi logistic, protestele lui Roşca?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *