Ultima oră

Mitoș Micleușanu: Despre “neprezentarea la vot”

Mă refer la spațiul social din care faci parte. Poți argumenta neprezentarea cum vrei, centura trece automat la adversar. Poți da un milion de explicații, că adversarul e o jigodie, că îți este greață de el, că ringul e prost, că arbitrii sunt cumpărați, că meciul e aranjat, dar atenție, chiar tu l-ai (re)aranjat ”mai bine” când ai refuzat lupta. Indiferent de argumente, rămâi perdant. Iar refuzul tău e chiar benefic pt. adversar, e un cadou, fiindcă el va prelua centura fără vânătăi, fără traume, fără transpirație.

Chestiunea este că votul e chiar o luptă. Votând pe cineva, poți scoate din circuit pe altcineva, iar dacă argumentul de bază este că ”cineva” și ”altcineva” e tot un drac, atunci neprezentarea la vot fortifică poziția dracului. Dacă spun: ”nu am de unde alege” n-am spus de fapt nimic, e un clișeu vechi de când lumea. Alegerile sunt ca un meci de șah, iar cea mai constructivă alegere (pe termen lung) o fac cei care văd în perspectivă, în adâncime, ramificat. Cei care nu se lasă copleșiți de situații capcană, cei care fac diferența dintre ”gemeni”.

Adică, nu există gemeni perfect identici. Unul poate avea o aluniță sub braț, o aluniță care pe termen lung va face diferența. Dacă spui: ”sunt identici, nu pot alege!” stai liniștit, gemenii nu se vor pierde, unii il vor alege pe cel care zâmbește mai dulce, alții pe cel care pare mai înțepat, ceilalți la întâmplare… Evident, alegerile sunt o sfidare, un război psihologic unde ”cineva” chiar mizează pe neprezentarea celor ”inteligenți”! Se mizează apăsat pe refuzul, sictirul și greața tineretului, asta e de luat în calcul.

”Dracu’” e mai sofisticat decât ne imaginăm noi. Dacă nu apare de la sine un revoltat carismatic care să ne convingă să nu mai votăm, ”dracu’” poate trimite lejer o ”cârtiță” ca să convingă o bună parte din cetățeni să nu se prezinte la vot. Le va spune clar și răspicat: ”Ajunge! Nu se mai poate! Clasa noastră politică este impotentă și primitivă! Sunt cu toții niște papagali corupți și perverși! Nu merită să mișcăm un deget pentru nimeni! Decât să votăm, mai bine vomăm! Huoooo!” Un discurs model pentru (de)mobilizare. Și dacă lumea pune botul, cârtița și-a făcut treaba! Se întoarce la papagalii corupți și perverși, le face din ochi și ridică bănuțu’. Vă pare imposibil? Nimic nu e imposibil!

Dar noi ne ”descurcăm” și fără cârtițe, fiindcă mergem prea des pe instinct, pe furie, așa suntem formatați de mici! Ori instinctul nu e același lucru cu intuiția sau educația. În cadrul cetății, refuzul de a manevra căcatul poate duce la îngurgitarea lui, drept consecință. Și încă ceva. Dacă nu mai participăm la vot, ar fi corect să alegem un fel de asceză, din principiu, să nu mai folosim serviciile (de căcat) ale cetății. Altfel cum? La alegeri nu, dar servicii da? Ceva nu se leagă… Sau dimpotrivă, e legat prea strâns și ne sufocăm, de asta nici nu mai gândim prea limpede.

Sursa: Facebook.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *