Actualitate

Mitropolitul Moldovei anunță iminenta unire a Basarabiei cu România, într-o scrisoare transmisă patriarhului Kirill al Moscovei

Mitropolitul Vladimir al Moldovei i-a trimis o scrisoare Patriarhului Kirill al Moscovei în care îi spune că Basarabia se va uni în curând cu România și îl acuză pentru că a abandonat biserica ortodoxă din Republica Moldova.

În scrisoarea care datează din 5 septembrie 2023, Mitropolitul Vladimir îl acuză pe Patriarhul Kirill că l-a abandonat şi că nu poate opri ascensiunea Mitropoliei Basarabiei, care este susţinută de Biserica Ortodoxă Română şi de autorităţile laice din România şi Repulica Moldova.

Mai mult de atât înaltul prelat susţine că Republica Moldova se va uni în scurt timp cu România, invocând faptul că Marile Puteri au decis deja soarta țării sale.

“Soarta Republicii Moldova este deja hotărâtă de marile puteri – într-un timp relativ scurt ea se va reuni inevitabil cu România şi desigur tot ceea ce susţine Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române”, afirmă mitropolitul Vladimir în scrisoare.

Totodată el reproşează Moscovei că nu a înţeles că moldovenii au rădăcini latine şi a vrut să-i asimileze “lumii ruse, care este străină aspiraţiilor şi valorilor naţionale” ale moldovenilor.

“O altă tendinţă care preocupă poporul nostru şi pe clerici, care într-un procent de 80% deţin cetăţenie română – este dorinţa tot mai persistentă a Patriarhiei Ruse de a absorbi Mitropolia Moldovei în aşa-numita „Lume Rusă”, care este străină aspiraţiilor şi valorilor noastre naţionale.

În Rusia, atât autorităţile laice cât şi cele bisericeşti ne-au tratat şi ne tratează ca pe un popor periferic şi fără coloană vertebrală, lipsit de dreptul de a lua deciziile pe care le consideră necesare pentru bunăstarea şi prosperitatea sa”, reproşează mitropolitul în scrisoare.

Secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, a confirmat autenticitatea documentului.

„Într-adevăr, este scrisoarea trimisă de mitropolitul Vladimir în luna septembrie patriarhului Kirill”, a declarat Cheibaș.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

 1. Ar fi prea frumos să fie adevărat. Am suspiciunea că poate fi o diversiune. Așa-zisul mitropolit al moscalilor știa asta de decenii, de ce tocmai acum i-a venit să trimită scrisoarea? Abia a înțeles că moldovenii nu sunt slavi sau își pregătește vreun “loc cald” sub oblăduirea Patriarhiei Române?

  1. Eu am certitudinea că e o diversiune pobedist-moscălescă. Tavarișci popă de rit vechi, moscălesc joacă prin această scrisoare la două capete, el de fapt își urmărește niște interese de moment.

  1. As adauga, ….lui Miron, ratacit ca si tine, dar intors catre blanda-i muma, i-a fost dat sa se aseze ca primul preafericiti.
   Drept graiesti moldaviule, in “politca”, mai mult ca oriunde, se potriveste de minune zicala chinezeasca, ‘Daca prinde soareci, nu conteaza culoarea pisicii”.

   1. Adaugare la adaugare. Precedentul Calinic Miclescu ar putea fi un exemplu de urmat. S-a cait sincer si din antiunionist convins, luptator pe baricadele Iasiului la 1866, muma iubitoare l-a facut mitropolit- primat al Romaniei. Ca mitropolit-primat l-a incoronat pe regele Carol I.
    “Tine-ți prietenii aproape iar dușmanii și mai aproape; daca ai un dusman, cointereseaza-l”. – Sun Tzu
    Cu stima

 2. N-ar fi mai bine ca Prea neFericitul Mitropolit sa-si ia in carca biserica moscaleasca si sa plece acolo de unde isi primeste banii ?

 3. Gura păcătosului adevăr grăiește . Întreb cunoscătorii din Moldova de est , ce grad are sub sutană șmecherașul de Vlăduț?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *