RăzboiUcraina

Mitropolitul Ucrainei se adresează iarăși către Putin: „În numele lui Hristos, încetați să ne ucideți oamenii!”

În urma recentelor bombardamente rusești asupra orașului Dnipro, ÎPS Onufrie, întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Ucraina, a transmis condoleanțe familiilor celor decedați și a rugat iarăși Kremlinul să înceteze să omoare ucrainenii, transmite Jurnal.md.

Adresarea a fost făcută în Catedrala de la Cernăuți, orașul de baștină al Mitropolitului Onufrie, după oficierea unei Sfintei Liturghii.

„Chiar și pentru o picătură de sânge vărsat vom răspunde în fața lui Dumnezeu”.

„În numele lui Hristos, încetați să împușcați în oamenii noștri. Dumnezeu ne-a dăruit viață, voi nu trebuie să ne-o răpiți, pentru că celui care ia viața altuia îi este sortit să și-o piardă pe a sa în același fel. Chiar și pentru o picătură de sânge vărsat vom răspunde în fața lui Dumnezeu. De aceea, pentru Hristos, încetați să ne împușcați oamenii, încetați să ne ucideți! Dumnezeu nu ne-a creat pentru a ne omorî unii pe alții, dar pentru a trăi în pace. Noi suntem copiii aceluiași Tată și el vrea să ne răbdăm unii pe alții, să nu ne bombardăm, dar să ne ajutăm unii pe alții. Cred că vocea noastră va fi auzită, pentru aceasta mă rog lui Dumnezeu”, a spus Mitropolitul Onufrie al Kievului.

De asemenea, ierahul și-a încurajat creștinii, afirmând că puterea lui Dumnezeu va salva Ucraina: „Inamicul nu ne va distruge. Noi vom trăi și-i vom aduce slavă lui Dumnezeu, vom savura pacea, bucuria și o viață liniștită.”

Menționăm că Biserica Ortodoxă din Ucraina (BOU) a fost subordonată Patriarhiei Ruse până la invazia Rusiei în Ucraina. Însă chiar în prima zi de război, pe 24 februarie 2022, Mitropolitul Onufrie i-a trimis lui Putin o scrisoare prin care îi cerea să oprească imediat vărsările de sânge. Kremlinul a ignorat această rugăminte și ulterior BOU a ieșit din jurisdicția canonică a Patriarhiei de la Moscova.

Clericii și creștinii supuși Mitropolitului Onufrie sprijină pe toate căile până armata ucraineană. Cu toate acestea, ei sunt persecutați astăzi de către autoritățile ucrainene, fiind numiți pro-ruși. La rândul său, Partiarhia Moscovei, care susține războiul contra Ucrainei, profită de haosul creat și îi apără pe acești preoți.

Alexei Arestovici, fost consilier prezeidențial la Kiev, consideră că atacurile ucrainenilor asupra BOU sunt promovate de serviciile de informații ale Rusiei. Acesta a apreciat această situație ca pe „o tehnologie politică primitivă a dezbinării”.

„Totul este foarte simplu: fie ne comportăm ca niste oameni înțelepți, fie ca niște idioți. Până acum ne purtăm ca niște idioți”, a subliniat Arestovici într-un interviu pentru canalul YouTube „Există zvonuri”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

    1. Dansii sa ceara socoteala de la cel care i-a trimis sa ucida in alta tara. Iar tu trebuie sa mai prinzi la minte ca sa intelegi procesul, ori nu toti tampitii alde tine poseda asemenea capacitati. Mai ai de suflat in fluier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *