Politică

Miza Referendumului din UTA Găgăuzia: resuscitarea separatismului în sudul țării

În acest context, Procuratura Generală a deschis un proces penal. Ulterior, Judecătoria din Comrat a anulat hotărârea Adunării Populare. În ciuda interdicțiilor, reprezentanții regiunii spun că nu vor renunța la idee și, pe data de 2 februarie curent, vor organiza referendumul.

Autorii acestei iniţiative, membri ai fracţiunii PCRM din legislativul autonomiei, susţin că, astfel, intenţionează să aducă la cunoştinţa autorităţilor centrale poziţia poporului găgăuz.

În cadrul investigaţiilor premergătoare începerii urmăririi penale, procurorii au stabilit că, deşi hotărârea Adunării Populare a fost suspendată și ulterior anulată, oricum se întreprind acţiuni de organizare şi desfășurare a referendumului. Mai mult, aceștia spun că s-ar fi constituit o comisie electorală pentru organizarea şi desfăşurarea acestuia, suma necesară fiind aprobată în bugetul UTA Găgăuzia pentru anul 2014.

Potrivit procurorilor, prin acţiunile respective sunt încălcate prevederile Constituţiei, Codului Electoral şi ale altor acte legislative. Totodată, analiștii susțin că aceste neînțelegeri sunt provocate intenționat de Rusia.

Rusia încearcă să resusciteze separatismul din sudul țării

Analistul politic Ion Tăbârță spune că organizarea acestui referendum este o încercare a Federației Ruse de a resuscita separatismul din sudul R. Moldova.

„La mijlocul anilor 90, acest proiect de separatism a fost abandonat din motiv că nu mai avea perspectivă și nu era rentabil. Acum, când Rusia a înțeles că separatismul transnistrean nu mai poate opri parcursul european al R. Moldova, încearcă să găsească un asemenea mecanism pe malul drept al râului Nistru. Însă, o parte din vină o poartă și Chișinăul, pentru că în 1994 le-a oferit găgăuzilor autonomie și ulterior nu le-a mai atras atenția. În toată această perioadă ei au găsit sursă de inspirație la Moscova”, susține Tăbârță.
Analistul politic afirmă că, chiar dacă acest referendum va avea loc, efectul lui juridic va fi nul și nu va avea niciun impact pentru că va fi o votare cu statut consultativ.

Găgăuzii sunt de cultură rusească și răspunsul este evident

Totodată, analistul politic Ecaterina Mardarovici crede că inițiativa de a organiza referendumul nu aparține locuitorilor din UTA Găgăuzia, ci mai degrabă este o provocare politică din partea Rusiei, „pentru că această autonomie de pe teritoriul R. Moldova permanent a fost influențată de ruși”.

„Nu văd nimic grav dacă acest referendum va avea loc. Oricum este clar că nu va influența cu nimic. Chiar dacă această regiune se numește Găgăuzia, oricum majoritatea oamenilor de acolo vorbesc limba rusă, sunt de formare și de cultură rusească și, de aceea, majoritatea ar putea să dorească aderarea R. Moldova la Uniunea Vamală. Însă acest referendum sub nicio formă nu poate să schimbe cursul țării sau să prezinte opinia întregii societății”, concluzionează Mardarovici.

„Comratul nu este competent să organizeze un asemenea referendum”

R. Moldova se apropie tot mai mult de Uniunea Europeană (UE) și un asemenea referendum va crea mai multe neclarități în societate, mai ales că nici nu va fi exprimată opinia majorității, dar a unei mici părți, care constituie circa 5 la sută din populația țării, consideră analistul Veaceslav Berbeca.

„Autoritățile de la noi au declarat că nu ține de competența Comratului să organizeze un astfel de referendum. Găgăuzii fac asta pentru că sunt supărați pe autoritățile centrale că nu le respectă principiile de funcționare ale autonomiei și că nu primesc mai mulți bani pentru proiecte. Am vorbit de mai multe ori cu reprezentanți din adunarea populară și ei neagă faptul că ar acționa sub influența Rusiei. Însă eu consider că Rusia este prezentă în această problemă și implicarea ei nu poate fi exclusă”, afirmă sigur Veaceslav Berbeca.

Oamenii simpli nu cunosc multe despre referendum, dar știu că vor în UE

Într-un sondaj realizat pe stradă, pentru majoritatea moldovenilor intervievați a fost o noutate că în UTA Găgăuzia va fi organizat un referendum, și susțin că acesta nu are niciun rost pentru că mai mulți oameni doresc ca țara să adere la UE.

Ion, 56 de ani: „Cei din conducerea țării sunt prea blânzi cu găgăuzii și de aceea ei își permit să facă tot ce le trăsnește prin cap”.

Valeria, 22 de ani: „De ce un teritoriu mic, care se supune Rusiei, încearcă să decidă ce este mai bine pentru o țară întreagă”.

Analiștii politici speră că politicienii vor fi suficient de inteligenți să ia act de opinia găgăuzilor, dar să meargă mai departe spre integrarea în UE. Ei mai recomandă Chișinăului să urmărească atent ca tot ce se petrece în UTA Găgăuzia să fie conform legii, iar dacă legea nu va fi respectată, atunci să reacționeze SIS-ul și să identifice persoanele din regiune care duc o activitate contra statalității R. Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *