Internațional

Putin și Lukașenko nu au primit invitații la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

La funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, vor asista aproximativ 500 de demnitari din întreaga lume, dar nu au fost trimise invitaţii liderilor Rusiei, Belarusului sau Myanmarului, în timp ce Iranul va fi reprezentat doar la nivel de ambasador, au declarat surse de la Palatul Whitehall, după cum relatează marţi PA Media.

Menționăm că funeraliile vor avea loc la Westminster Abbey, luni, 19 septembrie, la biserica istorică ce poate găzdui aproximativ 2.000 de persoane, la ora locală 11:00.

„Acesta este cel mai mare eveniment internaţional pe care l-am găzduit în ultimele decenii”, a declarat o sursă de la Whitehall, potrivit căreia efortul echivalează cu organizarea a ”sute de vizite de stat” în doar câteva zile. În mod normal, ar putea fi doar două sau trei pe an.

Totodată, aceasta reprezintă o provocare logistică, diplomatică şi de securitate uriaşă, iar repetiţiile au loc în timpul nopţii.

Invitaţii au fost trimise la sfârşitul săptămânii trecute şefilor de stat din ţările cu care Marea Britanie are relaţii diplomatice. În majoritatea ţărilor, invitaţia se extinde la şeful de stat şi la un invitat. Cu toate acestea, liderii din Rusia, Belarus şi Myanmar nu au primit invitaţii.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a fost printre primii care a declarat că va veni cu avionul împreună cu soţia sa, Jill Biden. Mulţi alţi preşedinţi şi monarhi şi-au confirmat prezenţa până acum. Potrivit sursei citate, nu se crede însă că va veni la Londra şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care şi-a făcut timp din organizarea luptei ţării sale împotriva forțelor lui Putin pentru a semna o carte de condoleanţe pentru regina Elisabeta a II-a.

Luni, 12 septembrie, Downing Street a refuzat să comenteze informaţiile potrivit cărora liderii mondiali care vizitează Londra pentru funeraliile de stat ale reginei au fost rugaţi să călătorească cu zboruri comerciale şi vor fi transportaţi cu autobuzul la Westminster Abbey.

Se pare că preşedintele american are permisiunea de a lua maşina prezidenţială blindată, cunoscută sub numele de ”Bestia”, în timp ce alţi lideri vor trebui să ia autobuzul. Sute de mii de oameni sunt aşteptaţi să se adune pe străzile capitalei în timpul funeraliilor.

Până luni, sicriul reginei va rămâne în Westminster Hall când va fi dus în procesiune de la Palatul Westminster la Westminster Abbey pentru slujba de înmormântare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *