Actualitate

Moise Guran: Acești tineri din România și Basarabia lucrează la temelia unei CONTȘTIINȚE NAȚIONALE

Că ce-ai căutat mă acolo? Ești nebun! Vreți să destabilizați Moldova? Că rușii abia așteaptă? Lasă-i bă pe ei, dacă vor unire, ce te bagi tu? Că doar pistolul și diagonala îți mai lipsesc! Voiau, care va să zică, să-l dreseze, să șadă blând și să cânte aceleași lozinci ca ei. Si ăsta nu voia.

M-am enervat atât de tare încât, la un moment dat, am pus mâna pe telefon și am început să le dau SMS-uri celor din platou. Ceea ce nu fac niciodată. Dar scena mi se părea absolut aberantă, nedreaptă, incredibilă.

Așa cum v-am mai spus, îl cunosc pe George. A venit anul trecut, împreună cu o colegă de la Acțiunea 2012, în biroul meu de la Europa FM. Ca să mă invite la marșul pentru Basarabia. Ce nu v-am povestit atunci este că i-am întors pe toate fețele pe acești pusti, ca să mă asigur că nu fac parte dintr-o organizație extremistă. Că na! toți se cred patrioți, dar nu voiam să mă trezesc amestecat cu vreo galerie de fotbal.

Am înțeles atunci că ceea ce fac acești tineri din România și Basarabia este să lucreze la temelia unei conștiințe naționale care nu există sau, oricum, e precară. Aici în România, mult mai precară decât în Republica Moldova. Românii nu își cunosc istoria, nici nu-i interesează să o cunoască, și chiar cei care au o vagă idee se întreabă prostește de ce ne-ar interesa de Basarabia. Conștiința Națională este în primul rând sentimentul de solidaritate cu cei de un neam ca tine.

În momentul în care te doare în paișpe de ei, că, într-adevăr, n-au ce să-ți ofere, înseamnă doar că tu, deșteptul de analist, ești un specimen al unui popor, al unui trib, dar NU al unei națiuni. Poți să-mi explici ore despre Zalmoxe și despre măreția dacilor, poți să-mi ții prelegeri despre bunul simț al ardelenilor sau despre iuțeala de minte a oltenilor, dar dacă te doare undeva de românii din Basarabia, ești, social vorbind, un poporean de secol 18.

Ei bine, George și prietenii lui au înțeles asta. Marșurile pe care ei le fac (weekendul ăsta va fi unul la Chișinău) nu au alt scop decât consolidarea unei conștiințe naționale și de o parte și de cealaltă a Prutului. Vor doar să fim conștienți de noi înșine și, cu vremea, poate și solidari.

Acesta este motivul pentru care am decis sa îi sprijin. Când citesc pe Facebook tot felul de comentarii idioate ale unor oameni (unii îmi sunt chiar apropiaţi) care pun în balanţă cu orice interesul pentru Basarabia, îmi vine să mă urc pe pereţi. Îmi dau seama cât de rudimentari suntem, noi ăştia, de dincoace de Prut, noi cei care ne considerăm superiori lor, noi cei care îi tratăm, în cel mai bun caz, pe moldoveni ca şi cum ar fi un fel de români de mâna a doua. Şi mă doare când văd asta, căci eu am fost acolo şi ştiu cum sunt ei. Îmi dau seama cât de rău ne-au atins comunismul şi o falsă istorie în temelia fiinţei naţionale şi mă simt atât de neputincios.

Revenind la dezbaterea TV care m-a scos din pepeni… Puștiul s-a descurcat bine acolo cu cei patru analiști. I-a tratat de superioritate și oportunism, chiar dacă unul dintre ei îl tot trimitea doct să mai citească istorie, fără să aibă probabil habar că genul acesta de atitudine defetist-oportunistă au mai avut-o și alți papagali înaintea lui, în momente critice precum 1859, 1916, 1939 sau 1940. Istoria a trecut peste ei.

Nu, așa este, nu putem forța Unirea, nici nu trebuie, ea va veni, dar va veni numai dacă o vrem. Și n-avem cum să o vrem dacă nu avem cel puțin conștiința unei națiuni.

Cât despre acuzațiile că ar fi legionari sau fasciști, insinuate la adresa celor de la Acțiunea 2012, uitați-vă ce se întâmplă acum la Chișinău ca să vedeți cum acționează fasciștii putiniști ai lui Usatii – s-au dus peste Chirtoacă în ședința de Consiliu Local ca să îl tragă de urechi și să-l umilească, apoi s-au dus să bată muncitorii unei firme care făcea lucrări pentru primărie. Şi, sunt convins, acesta este doar începutul.

Tinerii moldoveni răspund doar cu marșuri pașnice în care își manifestă opțiunea europeană, pe care ei o au indiferent că o consideră inoportună marii analiști și politruci de la București, așa cum nici Iliescu n-a considerat-o oportuna acum 25 de ani.

Sursa: biziday.ro
Moise Guran

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *