ActualitateEconomie

MOL și partenerii săi încep producția de gaze în Kazahstan

MOL, ca parte a societății mixte internaționale Ural Oil and Gas LLP, a început producția de gaze în Kazahstan la sonda U-21 situată în zăcământul Rozhkovskoye. Se estimează că zăcământul vizat conține 158,8 milioane de barili de echivalent petrol, cu 101,5 milioane de barili de gaze și 57,3 milioane de barili de condensat. Dintre cele nouă sonde forate pe parcursul fazei de explorare și delimitare, cinci au fost puse în producție cu succes în 2021, scrie ceenergynews.com. Contractul de planificare, achiziție și execuție, care acoperă toate elementele de infrastructură de suprafață, a fost semnat în aprilie 2022, a informat MOL.

“Acesta este un succes mult așteptat pentru MOL în regiunea Mării Caspice. Sunt încântat că participația noastră în proiectul din Kazahstan a contribuit la portofoliul nostru internațional de producție diversificat, oferind un potențial suplimentar pentru MOL Exploration and Production”, a declarat Zsombor Marton, CEO al MOL Group Exploration and Production.

Prima sondă va începe cu o rată de producție de gaze de 300.000 de metri cubi pe zi, care vor fi transportate la instalația de prelucrare a gazelor din Chinarevskoye. MOL preconizează că, pe parcursul fazei pilot, cu o sondă în producție, zăcământul Rozhkovskoye va contribui cu 1.300 de barili de echivalent petrol pe zi la producția la nivel de grup. Patru sonde suplimentare sunt planificate să își înceapă producția în al treilea trimestru al anului 2024, ceea ce ar putea crește producția zăcământului la 1,5 milioane de metri cubi de gaze pe zi. În paralel cu finalizarea fazei 1, proiectul avansează pentru a asigura implementarea la timp a fazei 2 planificate, a precizat MOL, care include completări suplimentare, forarea de noi puțuri și extinderea infrastructurii pentru a gestiona 2,5 milioane metri cubi pe zi de gaze până la sfârșitul anului 2027.

MOL a subliniat că lansarea cu succes a producției este rezultatul unei cooperări strânse între partenerii maghiari, kazahi și chinezi. Proiectul de gaze și condensat de la Rozhkovskoye este operat de Ural Oil and Gas LLC, o societate mixtă deținută de compania kazahă KazMunayGas (50%), Grupul MOL din Ungaria (27,5%) și FIOC din China (22,5%).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *