Economie

Moldova a exportat în UE 79 mii 396 hl de vinuri moldoveneşti

Conform datelor oferite de Camera de Licenţiere în perioada 1ianuarie – 1 iulie 2012 au fost eliberate 562 de autorizaţii de export pentru produsele preferenţiale.

Astfel, pentru exportul de grâu, cota acordată de către UE de 50 mii tone, a fost realizată în proporţie de 20%. Pentru exportul acestui produs în regim preferenţial au fost eliberate cinci autorizaţii, iar cea mai importată destinaţie de export este România.

În ceea ce priveşte cota tarifară de 45 mii tone oferită de UE pentru exportul de orz, de la începutul anului, Moldova a exportat în regim preferenţial 7 mii tone. Iar din cele 34 mii tone de zahăr oferite spre exportare în ţările UE, până în prezent numai 6 mii 787 tone au ajuns la destinaţie. Cota de 40 mii tone pentru exportul de porumb a fost realizată în proporţie de 29%.

Amintim că începând cu anul 2008, Uniunea Europeană a acordat RM un regim comercial preferenţial numit Preferinţele Comerciale Autonome, care permite agenţilor economici din Republica Moldova să exporte în ţările UE peste 10 mii tipuri de produse tarifare fără achitarea taxelor vamale, iar pentru – dintre ele au fost stabilite contingente tarifare.

A.C.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *