Ultima oră

Moldova a semnat un Acord care legiferează comerţul de vinuri cu SUA

Reprezentanţi a 11 companii vitivinicole din ţară şi înalţi oficiali s-au întors din SUA, unde au avut întîlniri cu importatori şi distribuitori de vinuri americani, la iniţiativa Secretarului de Stat american, John Kerry.

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a declarat ieri într-o conferinţă de presă că toate tranzacţiile în domeniu care se vor efectua pe viitor între R. Moldova şi SUA se vor baza pe acordul semnat.

„Piaţa americană este una colosală şi ar putea absorbi toate vinurile din Republica Moldova. Vinurile noastre au fost foarte apreciate la Washington şi la New York. Problema este că distribuitorii moldoveni nu au potenţial financiar ca să asigure permanent prezenţa vinurilor din Moldova pe piaţa americană”, a afirmat ministrul.

Reprezentanţii companiilor vitivinicole moldoveneşti s-au aflat în SUA în perioada 26 iulie – 3 august. Vizita a fost finanţată de Departamentul de Stat al SUA.

SUA este cel mai mare importator de vinuri din lume, cu un consum anual de 3,4 miliarde de litri. În 2013 vînzările de vinuri moldoveneşti pe piaţa Statelor Unite au fost de circa 660 de mii de litri, cu 37% mai puţin faţă de anul precedent, din cauza unei avalanşe de vinuri dulci ieftine moldoveneşti pe piaţa SUA. 

Sursa: Moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *