Bună Dimineața

Moldova ar putea lua exemplul României în educația romilor

Se vor folosi prin cele mai tradiționale moduri: organizarea campaniilor de informare, elaborarea de studii, înscrierea prioritară și necondiționată a preșcolarilor în grădinițe, transport gratuit, manuale gratuite, o disciplină în școală despre istoria culturii romilor, asigurarea unui loc de trai în cămin și altele.

Mă întreb însă cât de efective sunt aceste metode. Spre comparație, în România, s-a elaborat o lege privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate. Familiile sunt stimulate cu tichete sociale de cel puțin 50 de lei românești (aproape 250 de lei MD) dacă duc copiii lor zilnic la grădiniță și nu au mai mult de 3 absențe în lună.

În baza acestor tichete oamenii obțin haine, încălțăminte, rechizite și alimente pentru pici. Mai mult, tichetele nu pot fi transformate în bani. În acest sens, autoritățile au eliminat riscul ca ajutoarele sociale să devină surse de plăcere pentru unii cetățeni și au scăpat de atitudinea lor profitoare.

România e conștientă că pe acești oameni trebuie să-i înveți cele mai elementare lucruri: spălatul pe mâini înainte de masă, spălatul pe dinți sau să obișnuirea copilului de a dormi singur în patul lui. Și toate acestea se învață încă din grădinițe.

În acest sens, în locul „introducerii programului cu orar prelungit de studii pentru copiii romi pentru pregătirea temelor de acasă și organizarea orelor de meditație; identificării copiilor care nu frecventează școala în mod regulat și necesitățile acestora pentru școlarizarea ulterioară; implicării părinților romi în diferite comitete părintești privind monitorizarea și implicarea copiilor de vârstă preșcolară, școlară și universitară” din planul de acțiuni al Ministerului Educației din Republica Moldova, s-ar putea elabora mai puține politici și s-ar putea lua exemplul României.

Vezi „Valsul ursuleților de pluș”, un reportaj care reflectă situația romilor din România și cum sunt motivați oamenii cu tichetele de 50 de lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *