Economie

Moldova ARE potenţial pentru descoperirile de gaze de şist

În aceste zone se află formaţiuni de roci argiloase cu potenţial gazeifer, roci din care se extrag resursele de tipul „shale gas“ – „gaze de şist“. Aceste formaţiuni se găsesc la adâncimi de peste 2.500-3.000 de metri.

Protest împotriva gazelor de şist! A blocat un drum de acces cu maşina

„Resursele neconvenţionale de energie constituie o formă alternativă de energie. Ele sunt localizate în formaţiuni sedimentare de diferite vârste ţi, de regulă, la adâncimi mari în scoarţa terestră: shale şi tight gas, heavy oil şi oil shale, coad seam gas şi, în unele zone reci, în mări şi oceane, gaz hidrații“, se arată în raportul citat de Agerpres.

Rezerve de gaze naturale pentru următorul deceniu
Autorii studiului susţin că România mai are rezerve dovedite de gaze naturale suficiente pentru următorii 10-15 ani. Potrivit celui mai recent raport al US Energy Information Agency (EIA), făcut public în iunie 2013, gazul de şist majorează cu 47% rezervele potenţiale de gaze naturale recuperabile la nivel mondial. Tot la nivel global, gazele de şist reprezintă 32% din rezervele totale de gaze naturale.

„România, cu o rezervă recuperabilă estimată la 1.444 de miliarde de metri cubi de gaze de şist, se situează pe locul 3 în Europa, după Polonia şi Franţa şi înaintea Danemarcei“, mai arată studiul CNR-CME.
 
Sursa: ziarulevenimentul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *