Editorial

Moldova, desființată în a doua manșă

La fel am pățit marți seara. Am așteptat toată săptămâna să văd a doua manșă dintre două cluburi de fotbal: FC Porto și Bayern Munchen. Aceste echipe au avut de jucat două meciuri, la finalul cărora se vedea cine e mai bun și cine merge mai departe. Faptul că în primul meci Porto a câștigat cu 3-1 a fost una din surprizele Ligii Campionilor. Deși eu susțin Bayernul la fotbal, Porto a arătat ca Moldova.

În primul nostru meci din 2013, cu un club puternic în est, am reușit să producem surpriza anului. În timp ce ucrainenii, și nu doar ei, dădeau înapoi de teama Rusiei, Guvernul Leancă a îndrăznit să șuteze spre poarta adversă și să ne aducă o victorie incredibilă. Bucuria a fost mare. Probabil tot așa s-au bucurat și cei de la Porto după prima manșă. Moldova a fost aplaudată până și de americani. Curajul Moldovei în politica externă a fost admirat de întreaga lume. Deși până să ne calificăm în Uniunea Europeană mai aveam de dat un meci serios: manșa retur, la alegerile din noiembrie 2014.

Oricum, visam! Ne vedeam deja (semi)finaliști. Adversarul nostru părea că nu mai are cum să întoarcă scorul. Pariurile erau pe noi! Însă așa cum am văzut aseară că au pățit-o cei de la Porto, așa am pățit-o și noi.

În manșa retur am fost desființați înainte de finalul primei reprize. Practic fluierul de start al meciului s-a dat pe 30 noiembrie. Ne-au lipsit și nouă, ca celor de la Porto doi apărători. Fotbaliștii portughezi au lipsit din pricina cartonașelor galbene, nouă ne-a lipsit din apărare Leancă și Ghimpu, probabil aveau acumulate prea multe cartonașe albastre.

Bavarezii au încheiat prima repriză cu 5-0. I-au spulberat pe cei de la Porto. Și când comentatorul sportiv a spus că de-acum Porto încearcă doar să se apere, fiindcă e o echipă destul de matură încât să își recunoască din timp înfrângerea, am simțit a nu știu câta oară că noi suntem Porto. Ne sunt spulberate toate speranțele legate de Europa, iar adversarii noștri, antrenați de la Moscova, nu sunt alții decât cei care ne conduc, cei care speram (și votam) că ne vor duce în Europa.

E inutil să credem în minuni. E târziu să înlocuim jucătorii. În manșa retur, cu Lupu și Filat în atac, am încasat-o de nu ne putem aduna. Suntem spulberați de cei cărora le-am încredințat șansele noastre de victorie. Mi-aș fi dorit să spun că Moldova a jucat pentru Uniunea Europeană cum a jucat Bayernul. Că ne-am asigurat calificare când nimeni nu ne mai dădea multe șanse, că am reușit să ne asigurăm un loc în Europa înainte de fluierul final. Dar e cazul să fim realiști și să știm că parcursul nostru european a fost deja aruncat la gunoi.

Singurul nostru avantaj e că la noi repriza nu are doar 45 de minute. Dar chiar și așa, mai putem întoarce rezultatul? 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *