Atitudini

Moldova e capabilă de revoluţii adevărate

Dincolo de motivele anunţate, mie mi s-a părut cusută cu aţă roşie povestea asta. După ce s-a făcut scandal în stradă, scandal care a fost trecut cu vederea, s-a scumpit apa. Acum din nou s-au micşorat preţurile. După ce abia cu câteva săptămâni în urmă ni se arătau grafice cu cele douăzeci de procente în plus, acum aflăm vestea bună: iarăşi avem apă mai ieftină!

Partea care mi-a trezit suspiciuni e următoarea: după frigul incredibil din ianuarie, după atâtea ţevi sparte înlocuite de Apă-Canal, după atâta apă cursă din ţevile sparte în stradă – plătită de Apă-Canal, cum de s-a ajuns la ieftiniri? Aproape toţi aveam o bănuială că noi vom plăti pagubele aduse de frigul din ianuarie.

După ce mi-a venit factura la căldură pe luna ianuarie, m-am prins care e poanta. Nu voi da cifra exactă, ci vă voi spune mai degrabă sub forma unor calcule matematice: factura la căldură pe luna ianuarie e de două ori şi un sfert mai mare decât toate cheltuielile pe lunile de vară, o dată şi un sfert mai scumpă decât toate cheltuielile pe luna decembrie, cam aceeaşi sumă cu pensia mamei-soacre.

De aici am tras o concluzie. Moldova e în stare să facă o revoluţie adevărată. Resursele tânărului popor nu sunt epuizate de sărăcie. Cei „mari” încă se tem de noi. Altfel cum se explică ştirea despre ieftinirea apei venită cu câteva zile înaintea giganticelor facturi? E clar că şi căldură s-a dat mult mai multă în ianuarie. Iar mie personal mi-a convenit. Nu am stat în frig. Nu mă număr în procentul oamenilor morţi din cauza frigului. Eu încă pot plăti toate facturile. Dar ce vor face pensionarii?

Poate e doar un gând de-al meu. Poate Termocom-ul nu are nimic de-a face cu Apă-Canal. Poate nu li s-a dictat nimic de „sus” şi tot ce cred eu o fi doar un gând plin de elan. Însă ideea că ieftinirile vin după facturi imense, m-a făcut să cred că încă există la toate nivelele de conducere o teamă că, la un moment dat, moldovenii pot face o revoluţie adevărată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *