Actualitate

Moldova este pe locul II în lume cu cel mai înalt nivel de consum de alcool pe cap de locuitor

Subiectul a fost discutat în cadrul ședinței Consiliului pentru coordonarea Programului naţional privind controlul alcoolului pe anii 2012-2020. În context, autoritățile au prezentat rapoarte de activitate și au venit cu un semnal de alarmă în legătură cu această problemă.
În anul 2014, costurile sociale ale consumului de alcool se ridicau la circa 111,8 milioane lei, ceea ce a constituit 1% din PIB-ul statului sau 1/5 din bugetul național al sănătății.

Potrivit datelor statistice la sfârșitul anului 2015, sub supraveghere medicală în instituţiile narcologice din republică se aflau 46513 bolnavi de alcoolism cronic, 622 bolnavi cu psihoze alcoolice, precum şi 5627 în evidenţă preventivă în legătură cu abuzul de alcool. Este în creştere numărul de vizite a persoanelor la medici în cadrul Dispensarul Republican Narcologie, cu 6561 mai mult faţă de 2014.

Anual în Republica Moldova circa 40 de persoane decedează în accidente rutiere produse în stare de ebrietate, iar circa 200 de persoane rămân traumatizate şi accidentate în rezultatul acestora.

Pe parcursul anilor precedenți au fost depuse anumite eforturi în vederea implementării Programului național privind controlul alcoolului. Serviciul de medicină primară a fost responsabilizat pentru implementarea programelor de identificare timpurie sau serviciile de consiliere și intervenții de scurtă durată pentru cei care ar avea un risc sporit de a deveni dependenți de alcool.

Astfel, 29,7% din persoanele consiliate de către medicul de familie au fost identificate precoce ca populație cu risc ridicat față de acest viciu. Totodată, fiecare a 3-a persoană care se adresează la medicul de familie pentru a i se face screening-ul la alcoolism are nevoie de consiliere psihologică și este îndrumată la tratament specializat la medicul narcolog.

Prin urmare, 34% din persoanele înregistrate cu alcoolism cronic au beneficiat de tratament, ulterior și de programele de recuperare psihosocială, aflîndu-se în remisie stabilă. În acest sens, 9809 persoane au beneficiat de tratament ambulator în cabinetele narcologice.

Totodată, în scopul alinierii legislaţiei naţionale în domeniul controlului alcoolului la legislaţia UE şi recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Ministerul Sănătății va promova completări şi modificări la un șir de acte legislative. Aceste documente vor interzice promovarea și publicitatea băuturilor alcoolice prin intermediul audiovizualului. 

sursa.  diez.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *