Editorial

Moldova – închinată Moscovei

Republica Moldova are doi vecini: România și Ucraina. Orice țară liberă are o bună colaborare cu vecinii. Da, relațiile Moldovei cu România sunt foarte bune, dar nu la nivel de președinție. Câte vizite oficiale s-au făcut la nivel de președinți între Moldova și România în mai mult de doi ani de când Dodon e președinte? Nici una! Câte vizite oficiale a avut Dodon în Ucraina? Nici una. Câte a avut în Rusia? Am pierdut numărul.
Republica Moldova a păstrat relațiile cu România și Ucraina doar prin alte structuri. Președintele nu are voie. Pentru întrevederea oficială între președintele țării noastre și ai țărilor vecine, răspunsul e unul singur: niet! Dar Dodon se simte bine în postura de supus al Moscovei. Sper că așa se simt și toți cei care l-au votat!

Chiar dacă Petro Poroșenko nu a anunțat că vine acum în vizită la Chișinău, Igor Dodon l-a liniștit pe Putin: a declarat că nu vrea să îl vadă pe președintele ucrainean. Dodon s-a aprins, inventând motive diplomatice. E chiar de râs (Igor Dodon și diplomația, vaca și c…)! Dodon a motivat că nu se întâlnește cu Poroșenko, fiindcă în Ucraina e campanie electorală. Și eu care credeam că nu vrea să îl vadă pe președintele Ucrainei, doar pentru că Ucraina e în război cu Rusia! Să ne lămurim: Poroșenko nu e doar un candidat la Președinția țării vecine, ci e și președinte în funcție, ceea ce înseamnă cu totul altceva. Ori, dacă mergem pe logica președintelui de la noi: Putin de ce l-a primit în vizită pe Dodon în plină campanie electorală?

Cum altfel se poate traduce un astfel de comportament, dacă nu prin lipsa independenței politice a Președinției Moldovei? E aberant, revoltător, jignitor. Igor Dodon, mereu lăcrimând la ușa lui Putin, ferindu-se de toți președinții de țări care nu se închină rusului. O imagine umilitoare, o realitate dură. Toate venite din partea unui om votat de moldoveni.

Dacă lui Dodon îi place să se închine Moscovei, de ce a trebuit să îl faceți președinte, trebuia să i-l faceți cadou lui Putin. Pe post de lăudător. Dar, desigur, Putin nu primește orice lichea în audiență. Trebuie să fie unul cu statut. Și am impresia că Igor Dodon a vrut atât de mult să ajungă președinte doar ca să se poată închina la Moscova.

Aceste umiliri continue îmi amintesc de momentul în care Mitropolitul Moldovei s-a dus la Moscova, la Kiril, dar nu i s-a permis să asiste la discuția dintre Kiril și patriarhul României, Daniel. Ca atunci, la fel și acum. În Moscova diplomații și oficialii moldoveni primesc ordine și stau la uși. În timp ce vecinii noștri au curajul să arate că sunt liberi: Ucraina se luptă cu Rusia, Patriarhul Daniel a susținut biserica Ucrainei. Dodon și Vladimir se mulțumesc să se închine.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *