UE / Nato

Moldova nu mai face parte din lumea rusă. Reacții la obținerea statutului de candidat la UE

Evenimentul care (chiar!) s-a produs azi și care merită să-i apreciem importanța este faptul că (finalmente!) Comisia Europeană recunoaște pentru Republica Moldova dreptul de a deveni parte integrantă, adică membru cu drepturi depline al Uniunii Europene!

Niciun document “produs” până la ziua de astăzi în cadrul cooperării noastre cu Uniunea Europeană nu a menționat clar și fără echivoc acest drept. Chiar dacă Tratatele UE recunosc „de jure” acest drept oricui care satisface criteriile de la Copenhaga era nevoie, totuși, și de o constatare „actualizată”. Azi acest lucru s-a produs și Comisia Europeană a recunoscut aspirațiile noastre și „de facto”.

De azi putem spune că am fost acceptați drept Europeni dar și mai important este faptul că, tot de azi, noi nu mai facem parte din lumea rusă! Punct.

Dacă avizul Comisiei va fi acceptat și de Consiliul European, lucru de care nu mă îndoiesc, vom putea spune că Republica Moldova este pe calea cea dreaptă.

Condițiile (care nu sunt „precondiții”) formulate de Comisia Europeană sunt clare și chiar salutabile! Mai mult decât atât „precondițiile” (care nu sunt decât niște condiții) reflectă destul de fidel angajamentele electorale ale partidului de guvernământ și nu vor putea fi (ar fi riscant, cred!) abandonate pentru un alt mandat.

Alt aspect, după mine salutabil, este că acestea sunt suficient de tehnice pentru a putea monitoriza modul și viteza de implementare. Inclusiv cetățenii cu spirit civic vor putea urmări angajamentul și consistența efortului depus de guvernare.

Reforma teritorial-administrativă, combaterea corupției, independența puterii judecătorești și respectarea drepturilor omului merg la pachet și reprezintă mai degrabă așteptările cetățenilor decât condiții de aderare!

Un lucru mai poate fi remarcat și anume faptul că problema separatismului nu figurează în lista de condiții. Asta e bine!

Igor Klipii, fost ambasador al R. Moldova în Lituania

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. „Moldova nu mai face parte din lumea rusă”. Wishful thinking!!!
    Teritoriul pe care voi îl numiți RM nu o să mai facă parte din lumea rusă după ce o să mai treacă cel puțin o generație și o să se schimbe mentalitățile strâmbe implementate de sovietici acolo. Iar din punct de vedere al legislației internaționale nu va mai exista RM, iar teritoriul va fi deplin integrat în România. Doar așa și nicicum altfel se va întâmpla ceea ce scrie în titlul articolului.
    Dacă vreți să ieșiți din ruskii mir scoateți rassia din mintea voastră, scoateți posturile rusești ce își varsă zilnic lăturile propagandistice din grila de programe a televiziunilor din RM , scoateți monumentele sovietice de peste tot și învățați istoria adevărată. Respectați-vă strămoșii. Aceia ce s-au jertfit pentru ca să existe „neamul moldovenesc”, în ciuda moscalilor, chiar dacă nu au avut succes în WW II.

  2. Republica Moldova este inca de facto si de jure parte din CSI (lumea rusa). Acest amabasador bate campii si deci habar are de ce vorbeste. RM este inca parte foarte activa a lumii ruse din pacate ! (vezi media rusa foarte activa in RM si biserica rusa). Satutul de candidat la Europa (inca neobtinut apropo) nu inseamna ca-i membru deja al UE ! mare grija la retorica ! …

  3. Titlul articolului mi se pare de o naivitate dezarmantă, de o îndrăzneală chiar… denazificantă! Mândrul popor moldovean (nu moldovenesc!), națiunea moldoveană, moștenitoarea, continuatoarea (nu uzurpatoarea, Doamne ferește!) istoriei și a limbii (sic!) Țării Moldovei, aflată de secole (adică de la molotov si ribbentrop încoace!) încă în chinurile facerii, suverana, neutra, pacifista, statalista, comunista, socialistă, șoricista, pas-par-tout-itista și nici cu chiu și vai liber schimbista, și-a exprimat cândva, cumva, decizia suverană bine clocită in laboratoarele națiunii celei mai strategice? Rusia-i aici, Bruxell-ul departe! Nu vă riscați norocul (cui v-o făcut)! Numai rușii se pricep la dat gaze, cu nemiluita, pentru bravii moldoveni…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *