Comentariu

Moldova nu poate fi… Putinstan

În declaraţia semnată de Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, Sava, Episop de Tiraspol şi Dubăsari, Anatolie, Episcop de Cahul şi Comrat, Petru, Episcop de Hâncu, Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi al Întregii Moldove, Marchel, Episcop de Bălţi şi Făleşti, se spune deschis: „…considerăm justă şi binevenită declaraţia domnului Pasat privind intenţia de a constitui un partid politic nou de orientare creştin-ortodoxă”. La sfârşitul declaraţiei, cei cinci avertizează foarte obraznic, parcă scoţându-şi sutana, ca să li se vadă epoleţii: „În acest sens, suntem dispuşi să acordăm o susţinere deplină procesului de afirmare în viaţa publică a unei noi forţe politice”. Deci, mai-marii Bisericii Ortodoxe din R. Moldova şi-au dat… Nu, nu arama! Şi-au dat pasatul pe faţă. Era clar chiar de la suspectul început că pe fostul ministru al Securităţii îl interesează predarea religiei în şcoală precum pe mine mă interesează acum cu ce se hrănesc râmele pe Lună. Misiunea lui este ca el, împreună cu alţi servitori ai Moscovei din sânul Bisericii noastre, să buimăcească populaţia pentru a răsturna rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare în favoarea intereselor imperiale ruseşti. Se ştie că, pentru a-şi reface influenţa în spaţiul ex-sovietic, Rusia foloseşte masiv structurile Bisericii Ortodoxe. Foloseşte mai întâi crucea, ca apoi să pornească tancurile. Nu-i deloc întâmplător că un fost prim-securist la Chişinău, care se întoarce după mai mulţi ani de la Moscova, aliniază preoţii vicleni pentru a-i face să mobilizeze creştinii într-o afacere politică diavolească. Acum, chiar îmi vine să cred că semnatarii declaraţiei sunt într-adevăr aşa cum îi vorbeşte lumea – colonei ai serviciilor secrete ruseşti. Convingător în acest sens este şi faptul că printre semnatari se numără şi Sava, Episop de Tiraspol şi Dubăsari. După mulţi ani, iată că apare cu declaraţii de susţinere a unei forţe politice din dreapta Nistrului şi… un păstor creştin din regiunea separatistă a R. Moldova. Nu-i întâmplător, dar e şi de avertizare.

În genere, declaraţia are un stil agresiv şi autoritar, cam ca un „Măi, închideţi gura, că de nu…”. Anume izul „că de nu…” al declaraţiei trebuie să ne pună pe gânduri. Pornită în această mişcare necreştinească, preoţimea vicleană ar putea să provoace spre toamnă un tărăboi care să facă… pasat din societatea moldovenească. Probabil, asta şi vrea Moscova, înţelegând că nu va putea dezbina Alianţa pentru Integrare Europeană nici după viitoarele alegeri parlamentare. În acest sens, cred că nu zadarnic Vladimir Putin, dar şi alţi lideri de la Kremlin, lansează tot mai des versiunea că Moldova este un al doilea Kârgâzstan, sugerând că şi la Nistru ar putea să se întâmple vărsări de sânge ca în această ţară sudică.

Se lucrează masiv cu noua coloană de intervenţie politică – numită, în stil militar, „forţa a treia” – prin ordine, dar şi prin constrângere, probabil. Altfel, cum să înţelegem gestul lui PS Anatolie, Episcop de Cahul şi Comrat, care, comentând acţiunile lui Pasat pentru referendum printre credincioşi, dar şi pentru partid, spune, în articolul „Pasat pune Biserica pe… jăratic”, publicat în TIMPUL din 10 iunie, următoarele: „Dacă dl Pasat se gândeşte să folosească Biserica în scopuri politice, nu va reuşi” şi „Ferit-a sfântul să se găsească vreun preot să adune semnături pentru partidul lui Pasat!”. Au trecut doar patru zile şi, la 14 iunie, chiar PS Anatolie îşi pune semnătura pe o declaraţie întru susţinerea partidului lui Pasat.

Ce-i asta? Dumnezeule, treci cu o cădelniţă printre ei şi-i tămâiază, ca să nu creadă moldovenii că se apropie sfârşitul lumii.

Oricum, mai avem o daravelă pe capul nostru. Va trebui de explicat creştinilor simpli, cu frică de Dumnezeu, că unii înalţi stătători ai Bisericii Ortodoxe vor să transforme R. Moldova într-un fel de Putinstan…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *