Atitudini

Moldova – pe rol de cobai pentru Moscova și Bruxelles

„În ceea ce privește soluțiile, încă nu le-am găsit”, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, menționând: „am făcut o ofertă la pachet partenerilor moldoveni”, fără a preciza despre ce este vorba.

Presa rusă a scris imediat că principalele sunt recunoașterea datoriei de 4,1 mlrd. dolari (majoritatea absolută fiind a teritoriilor din stânga Nistrului) și renunțarea la pachetele energetice ale UE.

Declarația Federației Ruse a fost, de fapt, mai mult un test (o hârtie de turnesol) pentru situații similare, care pot apărea în raport cu Uniunea Europeană în state din CSI sau Balcani. Cu alte cuvinte, un test, în lupta furnizorilor pentru piețele de desfacere.

Comisia Europeană și-a anunțat speranțele că R. Moldova nu va denunţa acordurile energetice cu UE pentru a avea avantajul mai multor surse, iar președintele Parlamentului, Marian Lupu, a declarat că „dacă am denunţa Protocolul cu privire la acordul de cooperare energetică cu Uniunea Europeană, aceasta ar reprezenta nu un pas, ci zece paşi înapoi, pe calea integrării europene. Nici nu se pune această întrebare”.

Miercuri, 19 septembrie 2012, o delegație de la Chișinău a plecat la Bruxelles pentru a discuta acest subiect cu autoritățile europene. Cu cei de la Moscova același lucru se va discuta pe data de 28 septembrie (Ialta, summitul CSI al șefilor de guverne).

„Noi nu suntem în situaţia în care să alegem ori… Acest scenariu nu este examinat nici la nivel ipotetic. Tonalitatea şi caracterul discuţiilor noastre cu partenerii ruşi, într-o anumită măsură, depinde de tonalitatea şi caracterul discuţiilor pe axa Bruxelles-Moscova. Asta este realitatea”, a declarat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. Cert este că principala problemă e datoria zonei transnistrene. Federația Rusă a primit de mai multe luni propunerea Chișinăului de a ceda oficial unei întreprinderi din stânga Nistrului tot patrimoniul (care deja e sub controlul Tiraspolului), dar și datoriile. Federația Rusă e într-o examinare continuă a acestor propuneri, turnând din când în când gaz pe focul negocierilor. Contractul încheiat între „Moldovagaz” şi „Gazprom” pentru cinci ani a expirat la 31 decembrie 2011, fără a fi semnat altul nou.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *